Aralıklı Oruç Ve Su Orucu Safra Taşı Yapar mı? – Safra taşları, karaciğerde safra üretildikten sonra safra kesesin de depolanan sindirim sıvısının (safra) sertleşmiş tortularıdır. Safra kesesi, karnımızın sağ tarafında ve karaciğerin hemen altında bulunan bir organdır.
Karaciğer, ürettiği bu sindirim sıvısını direkt kullanmaz. Önce safra kesesinde depolar ve burada 5 ila 50 kat arasında yoğunlaştırır. Bu işlemi yapmasındaki amacı safrayı oldukça güçlü kılmasıdır. Karaciğer günde 1 litre sindirim sıvısı (safra) üretir. Ürettiği bu safranın yarısını daha sonra yağları sindirmek için safra kesesinde depolar. İhtiyaç anında depoladığı safrayı bağırsağın ilk başladığı yere yani on iki parmak bağırsağına salgılar.
Uzun Süre Aç Kalmanın Safra Kesesine Zararı Var mıdır?
Safra kesesinde taş olan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken konu beslenmedir. İstatistikleri incelediğimizde safra taşı oluşan kişilerin sağlıksız beslenmesinden kaynaklanmaktadır. Hele bir de kadınsanız ve 40 yaş üstü iseniz bu riskiniz katlanmaktadır.
Hızlı kilo vermekte safra taşı oluşumunu oldukça hızlandırır. Bu başka bir makalenin konusu ayrıca bir yazıyla bu konuya da değineceğim. Son yıllarda özellikle Amerika’da kilo kontrolü ve karaciğer sağlığı için aralıklı oruçlar tutulmaya başlandı. Hatta takip etmek için telefonlarda programlar yazıldı. Amacı, vücudu haftada en az 1 kere, en az 16 saat aç bırakarak özellikle karaciğerdeki ve diğer iç organlardaki yağlanmayı gidermektir.
Aralıklı orucu kesinlikle tavsiye ederim. Eğer safra taşınız varsa bazı konulara dikkat etmeniz gerekir. Dikkat etmezseniz ciddi ağrı ataklarına maruz kalabilirsiniz veya iltihaplanmaya neden olabilirsiniz.
Su Orucu Safra Taşlarını Temizler mi?
Su orucu Safra Taşı yapar mı veya Su orucu Saframdaki taşları temizlememe yardımcı olur mu? Bana en çok sorulan sorulardan bir tanesi de budur. Su orucunu destekliyorum hatta iki sefer 7’şer günden tutmuştum. Gerçekten de vücudunuzun yenilendiğini hissedebiliyorsunuz. Doktorunuz da uygun görürse veya istiyorsanız tabii ki uygulayabilirsiniz.
Ama özellikle sürekli size sorun çıkartan ve ağrı yapan bir safra keseniz varsa kesinlikle uygulamanızı tavsiye etmiyorum. Bunu size birkaç örnekle anlatmaya çalışayım. Ne demiştik karaciğer ürettiği safranın en az yarısını safra kesesinde depolar ve ihtiyaç anında salgılar. Peki bu ihtiyaç anı ne zamandır? Tabii ki yağlı bir beslenme yaptıysak o yağları parçalamak için salgılar. Vücuda yağ girmezse safra salgılanmaz. Aralıklı Oruç Ve Su Orucu Safra Taşı Yapar mı?
Safra Salgılanmazsa Ne Olur?
Su orucu tutuyorsanız doğal olarak sudan başka bir şey tüketmiyorsunuz. Vücuda yağ girmediği için safra kesesinde depolanan sindirim sıvısı uzun süre salınmaz ve içeriğinde bulunan safra tuzları, bilirubin veya kolesterol çökerek çamura daha sonra da safra taşlarına neden olur.
Daha bitmedi… Su orucu sırasında bir şeyler yemediğiniz için vücut gerekli enerjiyi sağlamak için daha önceden depoladığı yağları kullanır. İlk önce göbek bölgesinde bulunan kötü yağ dediğimiz trigliserit yağlarını çözer. Bir anda kolesterol kana karışır ve kanla birlikte safra kesesinde de kolesterolün oranı artar. Hala safrayı boşaltacak bir şeyler tüketilmediği için safra kesesi içerisindeki kolesterol yine çöker. Bu durumda safra taşı oluşumu için ayrı bir nedendir.
Safra kesesi içerisindeki sindirim sıvısı zaten konsantre hale gelmiş, üstüne bir de yakılan yağlardaki kolesterol eklenince bol bol kolesterol taşı oluşumu için ortam oluşturmuş olursunuz. Benimle irtibata geçen ve su orucu uygulayan kişilerin en büyük nedeni “Su orucu uyguladım, ağrılarım daha çok arttı” gelen şikayetlerdir.
Safra kesenizde taş varsa su orucu tutmadan önce iyi düşünmenizi tavsiye ederim.
Aralıklı Oruç Safra Taşlarını Temizler mi?
Aralıklı oruç ve Su orucu teknik olarak birbirine benziyor ama uygulamasında farklılıklar vardır. Su orucunda 3, 7, 15, 30 gün süreyle sadece su içerek veya doktorun tavsiye ettiği sıvı besinleri tüketerek uygulanır. Aralıklı oruçta ise güzel bir beslenme planıyla haftada en az 1 gün en az 16 saat aç kalınarak tutulur.
Amerika’da son birkaç yıldır oldukça popülerdir. Doktorlar özellikle karaciğer yağlanması veya büyümesinde, diğer rahatsızlıklarda tavsiye etmektedir. Dayanabiliyorsanız gün aşırı uygulayabilirsiniz. Aslında bunu bir yaşam biçimi olarak benimseyip sürekli uygularsanız, oldukça sağlıklı bir bedene sahip olabilirsiniz. Herhangi bir kronik rahatsızlığınız varsa özellikle Tip-1 Diyabet hastası iseniz uygulamadan önce aile hekiminize mutlaka danışın.
Ağrılı veya Ağrısız Safra Taşınız Varsa?
Eğer safra taşınız veya safra çamurunuz varsa aralıklı oruçta dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Bunlara dikkat ettiğiniz sürece aralıklı oruç tutabilirsiniz. İlk dikkat etmeniz gereken konu beslenmedir. Ketojenik beslenme yapabilirsiniz. Yemek yediğiniz sürelerde sağlıklı yağlar alırsanız safra kesenizi boşaltacağınız için taş oluşumuna başlayacak süreci engellersiniz.
OKUMANIZI TAVSİYE EDERİZ.
Stres Safra Kesesi Taşlarına neden Olur mu?
Ağrı Ataklarınız Şiddetli İse?
Safra taşınız var, sağlıklı beslendiğiniz halde ağrı ataklarınız oluyorsa bunun başka nedeni vardır. Karaciğerde üretilen sindirim sıvısı safra kesesinde yaklaşık 10-12 saat arasında konsantre hale gelir. Oruç tuttuğunuzda da depolanan yağlar kullanıldığı için kandaki ve dolayısıyla safra kesesindeki kolesterol oranı artar. Zaten yoğun halde olan sindirim sıvısının içerisindeki kolesterol oranı artar ve taşlarında hacmiyle şişer. Bu durumda da maalesef ağrı ataklarınız şiddetlenir.
Aralıklı oruç tuttuğunuz sürede hafif veya orta şiddette ağrılarınız oluyorsa yemek yediğiniz zamanda limonlu su içebilirsiniz hatta içerisine biraz organik elma sirkesi katarak tüketirseniz safranızı seyrelterek rahatlamanıza fayda sağlayacaktır.
Sonuç
Halihazırda var olan ağrı ataklarınız varsa her iki oruç şeklini de tavsiye etmiyorum. Su orucunda açlık süresi uzun olduğu ve vücuda yağ girmediği için hem yeni taşlar oluşur hem de var olan taşlarınız büyür. Hele ki safra taşlarınız kolesterol taşıysa çok çabuk büyür.
Aralıklı orucu ise eğer sağlıklı besleniyorsanız ve ağrı ataklarınız yoksa tutabilirsiniz. Ketojenik beslenme ile tutulan aralıklı oruç safra taşı oluşumuna veya olanların büyümesine neden olmaz.
Sağlıklı beslenmiyor, düzensiz beslenmenize devam ediyorsanız istediğiniz kadar aralıklı oruç tutun hiçbir fayda sağlayamaz var olan rahatsızlıkların artmasına neden olursunuz.
Merhaba, makaleniz çok ilginç ve bilgilendiriciydi. Ancak, aralıklı orucun safra taşlarını temizleyip temizlemediği hakkında farklı bir görüşüm var. Makalede belirtildiği gibi aralıklı oruç, safra kesesindeki taşları temizleme konusunda etkili olabilir mi? Bu konuda daha fazla araştırma yapıldığını öğrenmek isterim. Teşekkürler.
Merhabalar, makalemde belirttiğim üzere aralıklı oruç genel sağlık açısından faydalıdır ama safra taşı olan veya genetik olarak yatkın kişilerin tedbir alması şart, aksi halde genel sağlığını korumaya çalışırken safra taşlarının oluşumuna zemin hazırlanacaktır.