Safra Kanalının Tıkanması!
Safra Kanalının Tıkanması!

Safra Kanalının Tıkanması, “Koledokolitiazis” safra kesesi rahatsızlıklarında en can sıkıcı ve riskli durumlardan biridir. Herhangi bir nedenden dolayı safra kanalına taş düşüp safra sıvısı akışının engelleyerek tıkanmasıdır. Safra kanalı tıkanmasının tıptaki adı “Koledokolitiazis” ‘tir. Genelde ortak safra kanalı, kistik kanal ve ortak hepatik kanalda tıkanıklar oluşur. Bu kanallardan en risklisi pankreas ve safra kesesinin ortak kullandığı kanaldır.

Safra Kesesi, karaciğerin hemen altında bulunan küçük bir organdır. Görevi sindirime yardımcı olan ve karaciğerde üretilen safrayı depolamaktır. Safra sıvısının içeriği bilirubin, kolesterol, yağ ve safra tuzlarından oluşur. Bazen safra kesesi görevini tam olarak yerine getiremez ve bu içerik safra kesesinde çökmeye veya çamurlaşmaya başlar. Zamanla safra taşlarına dönüşür.

Safra taşlarının büyüklüğü milimetrik ölçüden, golf topu büyüklüğüne kadar değişir. Bazı kişilerde az miktarda taş oluşurken, bazılarında ise yüzlerce oluşur. Bu durum kişinin cinsiyetine, etnik kökenine, beslenme alışkanlıklarına göre değişir.

Safra Taşı Nedenleri Ve Çeşitleri!

Safra taşlarının oluşum nedeni ve tipi bakımından farklılık gösterir. Genelde bu taşlar 3 kısma ayrılır.

1-Pigment Safra taşı

Pigment safra taşı genelde ortak safra kanalında veya diğer safra kanallarında oluşur. Vücudumuzda bulunan bilirubin adı verilen maddeden oluşan kahverengi pigment taşlarıdır. Safra Kanalının Tıkanması

2-Kolesterol Safra Taşları

Kolesterol safra taşları, safra kesesinin içerisinde oluşur. Bu taşlar sarı veya yeşil renkte olurlar. Ayrıca yumuşak bir yapıya sahiptir. Yumuşak ve hafif oldukları için safra kesesinde hareket halinde bulunurlar ve kanalı tıkama riski yüksektir. En çok rastlanan safra taşı tipidir.

3-Karışık Safra Taşları

Bu safra taşları kalsiyum, fosfat, protein ve sistin olmak üzere iki veya daha fazla maddenin karışımından oluşmuş kombinasyondur.

Tortu Bırakan Ve Tekrarlayan Safra Taşları

Kalıntı Safra Taşları

Genelde safra kesesini aldıran kişilerde rastlanan durumdur. Safra kesesi alındıktan sonra geride kalan taşlardır. Safra kanalları içerisindedir. Ameliyattan bir süre sonra belirti gösterir. 3 seneye kadar hiçbir belirti vermeyen vakalara rastlanmıştır.

Tekrarlayan Safra Taşları

Safra kesesi alındıktan sonra kanallarda taş oluşumu devam eder. Ağrılar geri döner.

Risk Faktörleri

Safra taşı gelişimi için çeşitli risk faktörleri vardır. Bu faktörler;

  • Kadın olmak ve östrojen düzeylerinin yüksek olması,
  • Gebelik,
  • Beyaz tenli olmak,
  • 40 yaş üzerinde olmak,
  • Ailede safra taşı öyküsü olması,
  • Şişmanlık,
  • Hızlı kilo kaybı,
  • Yüksek kalorili ve rafine karbonhidratlı, düşük lifli diyetler,
  • Crohn hastalığı gibi gastrointestinal hastalık öyküsü olanlar,
  • Metabolik sendrom, diyabet veya insülin direncine sahip olmak,
  • Siroz, safra kanalı iltihabı veya enfeksiyonları,
  • Orak hücreli anemi.

Safra kanalı taşları için en büyük risk, safra kesesinin alınmış olmasıdır. Ayrıca daha önce safra kanalında taş tıkanan kişilerde risk kategorisindedir.

Mevcut risk faktörleri taşıyanlar veya safra taşı gelişimi ile ilgili endişesi olanlar, hem safra taşı oluşumu hem de koledokolitiazis risklerini çözmek için doktorlarına danışmalıdır.

Belirtiler

Safra kanalı tıkadığında safra sıvısının akışına engel olur. Bu da ağrı ataklarına neden olur. Bazen safra sıvısı tıkanıklıktan dolayı karaciğere geri teper ve tıkanmaya bağlı sarılık gelişir. Tıkanma giderildiğinde 15 gün içerisinde kendiliğinden iyileşir.

Safra kanalı tıkanıklığının en belirgin özelliği sağ kaburga altında ağrı, hazımsızlık ve şişkinliktir. Bazı kişilerde özellikle sağ kürek kemiğinde ve omuzlara kadar ağrı olur.

Safra kanalı tıkandığında ortaya çıkacak semptomlar;!

  • Birkaç saat boyunca şiddetli olabilen ağrı,
  • Ateş,
  • Titreme,
  • Cildin ve göz beyazının sararması,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Açık renkli dışkı,
  • İdrarda koyulaşma.

Radyolojik testler

Doktorunuz değerlendirme ve tanı sürecinde sizden bazı radyolojik görüntüleme tekniklerinin kullanılmasını ister.  Bu testlerden bazıları şunlardır.

  • Ultrason
  • Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MR)

Hidroksil iminodiasetik asit taraması (HIDA taraması) olarak da adlandırılan kolesintigrafi, safra kesesi ve safra sistemini değerlendirmek için kullanılan bir nükleer tıp taraması türüdür.

Safra kanalı tıkandığında ve bu tıkanıklık geçmediğinde doktor uygun görürse Ercp (Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi) uygular. Radyolojik bir uygulamadır. Doktor tıpkı endoskopide olduğu gibi ağızdan girer. Ucunda ışıklı kamera bulunan tüple safra ve pankreas kanallarını inceler. Gerek görürse daha net görüntü almak için kanallara boya enjekte ederek röntgen çeker. Safra kanalını tıkayan taş on iki parmak bağırsağına çekilir veya safra kesesine itilir.

Kan Testleri

Doktorunuz karaciğeri daha iyi değerlendirmek için kan içindeki maddeleri test etmek ister. Bu testler karaciğer fonksiyon testleridir.

Ek olarak, enfeksiyon veya diğer endişeleri kontrol etmek için başka kan testleride talep edilebilir.

Bu testlerin sonuçları doktorlara vücudun nasıl çalıştığı hakkında yararlı bilgiler sağlar. Örneğin, vücutta mevcut enfeksiyon olup olmadığını veya karaciğerin iltihaplanıp iltihaplanmadığını daha iyi belirleyecektir.

  • Bilirubin,
  • Alkalin fosfataz (ALP),
  • ALT ve AST enzimleri,
  • Gama Glutamil Transferaz (GGT).

Tıkalı Taşı Doğal Yolla Düşürme

Safra kanalı tıkanıklıkları İngiliz Tuzuyla kolaylıkla açılabilir. Eğer sizde herhangi bir tıkanıklık belirtisi varsa 1 bardak klorsuz suya 1 yemek kaşığı(15 gr) İngiliz Tuzu ekleyin ve iyice karıştırın. Ama karnınız aç olmalıdır. İçtikten sonra yatağa oturun ve ayaklarınızı uzatın. Öne doğru eğilerek sağ ayak parmağınızın özellikle 3 ve 4ncü parmaklarına sıkıca masaj yapın. Safra Kanalının Tıkanması

İngiliz Tuzunun etkisiyle kısa sürede safra kanalınız genişleyecek ve taş on iki parmak bağırsağına düşecektir. Eğer ağrınız geçmediyse ek olarak aynı işlemi 2 saat sonra tekrarlayın. Yine ağrınız geçmediyse 1,5 saat sonra yarım bardak zeytinyağı ve yarım bardak greyfurt veya limon suyunu iyice karıştırın için, daha sonra hemen başınız yüksek kalacak şekilde hafif sağa dönerek uzanın.

Şunu belirtmek isterim ki genelde ilk bardak 1-2 saat sonra sonra kanalı tıkayan taş düşmektedir.

Tedavi

  • Bir doktor safra kanalı tıkanıklığı tanısı koyduktan sonra, safra kanalını tıkayan taş veya taşları çıkarmak için belirli prosedürler veya cerrahi önerecektir. Bunun en yaygın prosedürü ERCP ile müdahale etmektir.
  • Bu prosedür sırasında cerrah, karaciğer ve pankreas kanallarını görüntülemek için endoskop adı verilen ve ucunda kamera bulunan ışıklı bir tüp kullanır.
  • Daha sonra taşı safra kanalından çıkarmak için sfinkterotomi adı verilen küçük bir kesi atarlar. Bu kanal ince bağırsağa boşalır.
  • Safra kanalında tıkanıklık ve kolanjit enfeksiyonu (safra yolu iltihabı) olanlara tıkanıklığı gidermek için ERCP tavsiye edilir. Tıkanıklık giderildikten sonra antibiyotik tedavisiyle iltihap tedavisi kontrol altına alınır.
  • İltihap giderildikten sonra İngiliz Tuzu Kürü ile Karaciğer ve Safra Kesesi Temizliği yaparak mevcut taşları temizleyebilirsiniz.
  • Ayrıca safra taşını şok dalgalarıyla daha küçük parçalara ayıran litotripsi denilen sistemde seçeneklerden biridir. Ama taşın tekrar oluşması riski nedeniyle nadiren kullanılır.
  • Mesela bu prosedür, ERCP ile giderilemeyen ortak safra kanalı taşları olan kişilere sunulabilir. Safra kesesi içinde tek bir taş bulunan kişilere yararlı olabilir.
  • Bu prosedürün bir dezavantajı, taş kalıntılarını gidermek için daha sonra genellikle bir endoskop prosedürüne ihtiyaç duyulmasıdır.
  • Yapılan araştırmalarda safra ilaçlarının aktif safra kesesi hastalığı için olumlu bir sonuç göstermemiştir. İlaç tedavisi nadiren uygulanır.
Önceki İçerikSafra Kesesi Çamuru
Sonraki İçerikSafra Kesesi Taşı Nasıl Düşürülür
B.Kerim KUL
Merhaba, ben Kerim KUL, fitoterapist ve karaciğer, safra kesesi taşı ve hastalıkları konusunda uzmanım. Uzun yıllardır bitkilerin sağlık üzerindeki etkisine olan tutkumla birlikte, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları konusunda önemli başarılar elde ettim. Tedavilerimde bitkileri kullanarak hastalarımın sağlığına katkıda bulunuyorum ve sonuçlarım oldukça başarılı oluyor.Hayatınızda sağlıklı ve mutlu olmanızı sağlamak benim için büyük bir tutku. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarının, yaşam kalitenizi ciddi şekilde düşürdüğünü biliyorum. Bu nedenle, tamamen doğal yöntemlerle sağlıklı bir şekilde iyileşmek için size yardımcı olabilirim.Sitemde, bitkilerin sağlık üzerindeki etkilerini ve bu tedavi yöntemlerinin ne kadar etkili olduğunu ayrıntılı bir şekilde anlatıyorum. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında bitkilerin kullanımının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, sağlıklı bir yaşam için doğal çözümler sunuyorum.Başarılı tedavi sonuçlarım, hastalarımın mutluluğu ve hayatlarını değiştirmesi benim için büyük bir gurur kaynağı. Sizler de doğal yollarla sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek istiyorsanız, sitemdeki bilgileri inceleyebilir ve benimle iletişime geçebilirsiniz.Sağlık ve mutluluk dolu bir yaşam için sizleri bekliyorum.

4 YORUMLAR

  1. iyi günler kerim bey. 4 gün önce acil olarak karın ağrısı ile acile gittim. tekikler sonucu ultrason yapıldı alt cok yüksek cıktı. ultrasonda en büyüğü 9mm olan 8-9 tane safrada taş çıktı. bir de o anki dahiliye doktoru bir tanesinin kanala düştüğünü acil ercp ile önce onun alınmasını ardından safrra kesesinin alınması gerektiğini anlattı. bugün genel cerraha gitik o da kanalda taş olmayabilir sadece genişlemiş dedi. size 2 sorum var. en büyüğü 9 mm ise kürle düşer mi? ayrıca şu an antibiyotik kullanıyorum kür uygulanır mı? kanalda taş kaldıysa sıkıntı oolur mu?teşekkürlr

    • Genellikle, yetişkinlerde koledok kanalının çapı yaklaşık 4 ila 7 milimetre (mm) arasında değişir. Ancak, bu ölçüm kişiden kişiye ve bazı sağlık koşullarına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Kanala taş düşmesi için kanal genişliğinden küçük olması lazım, muhtemel daha küçük bir taş düşmüş olabilir. Taşı 4 gün öncede düşürmüş olabilirsiniz. Maalesef ilaç tedaviniz ve iltihabınız iyileşene kadar kürü uygulayamazsınız. İltihaplı safradan veya kanallardan taş veya çamur geçerken durumu daha kötü bir hale getirirsiniz. Safra taşlarını düşürmek için buradaki makaleyi okumanızı tavsiye ederim. https://ingiliztuzu.com/safra-kesesi-taslarini-dusurmek-mumkun-mu/

  2. Değerli bilgileriniz için çok teşekkürler.koledok kanalı normelden geniş yazmışlar raporda . sanırım 9 mm yazılmış .bu antibiyotik bitiigi gibi kür yapılır o zaman.ama alt hala çok yüksek .bu değer kanalda taş olabileceğini gösterir mi?

  3. kerim bey kusura bakmayın çok soru sordum .bu iltihabın geçtiğini nasıl anlarız küre başlamak için.bir hafta sonra başlasak bugünden itibaren olur mu? bir de ingiliz tuzunun daha küçük boyutta olanoı var mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz