Kadınlarda Safra taşının 5 İşareti – Safra kesesinde taş oluşumu erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülür. Safra taşı diyorum ama gözünüzde böbrek taşı gibi sert, kalsifiye taşlar canlanmasın. Teknik olarak taş değildir. Katı halde olmasına rağmen elle kolayca parçalanabilen kolesterol atıklarıdır. Nadiren kalsifiye diye sınıflandırılan sert taşlar oluşur.
Safra kesesinde oluşan bu taşlar bazen safra kanalına düşer ağrı veya iltihaplanmaya neden olur. Her taş kanala düşmez, düşmesi için kanalın çapından daha küçük olmalıdır. Aslında Safra taşları tek başlarına ağrıya da neden olmazlar eğer taştan dolayı iltihaplanma olursa safra duvarı kalınlaşır ağrıya neden olur. Safra ağrısı genelde karın bölgesinin sağ üst bölgesinde hemen kaburganın bittiği yerde olur.
Kadınlarda özellikle de hamilelik döneminde safra taşları sık görülür. Bunu nedeni kadınlık hormonu olan Östrojen hormonun safrada ki kolesterol yoğunluğunu arttırmasıdır. Bazen diğer hormonlardaki değişikliklerde safra taşı oluşumunu desteklerler.
Progesteron (kadınları hamilelik dönemine hazırlayan bir hormon) Safra kesesinin boşalmasını yavaşlattığı için durgun safradaki mineral veya tuzlar safrada çökerek taş oluşur.
Safra taşı oluşma riski, hormonal seviyeleri etkilediği için gebelikte ve gebeliği önleyici ilaçların kullanılmasıyla biraz artar. 20 ila 60 yaş arasındaki kadınlarda safra kesesi taşı oluşumu erkeklere nazaran daha fazladır.
Streste safra taşı oluşumuna bir etkidir. Bununla ilgili bu makalemi okuyabilirsiniz. Stres Safra Kesesi Taşlarına Neden Olur mu?
Kadınlarda Safra Taşı Belirtileri
Hamilelikte safra taşları genelde semptomlara neden olmaz. Fakat kanala taş düştüğünde aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar.
- Karnın sağ üst tarafında, kaburganın hemen altında ağrı, ani ağrılar, bazen sırta vurması,
- Kil renkli dışkı,
- Şiddetli mide bulantısı ve kusma,
- Sarılık.
Hamilelik döneminde oluşan taşlar çok daha kolay temizlenir. Yeter ki beslenmenize özen gösterin, beslenmeyle ilgili makalemi okumak için bu linki tıklayabilirsiniz. Hangi Gıdalar Safra Kesesi Ataklarını Tetikler?

Kadınlarda Safra Taşının 5 İşareti
Şişkinlik, Hazımsızlık, Mide Ekşimesi ve Gaz gibi Sindirim Sorunları
- Karın Ağrısı: Ağrı genellikle yemekten sonra başlar şanslıysanız birkaç saat sürer aksi halde saatlerce de ağrıya maruz kalırsınız. Özellikle büyük porsiyon ve yağlı yemeklerden sonra tetiklenir. Ağrı genellikle sağ üst karındadır. Ama karnın üst ve orta kısmına yayılır. Birkaç saat devam eden kronik ağrı daha ciddi safra kesesi sorunlarına işaret eder.
- Kil Renkli Dışkı: Dışkı soluk veya kil renkli ise safra kesenizle ilgili sorun olabilir. Dışkıya rengini veren safra sıvısıdır. Safrası sağlıklı çalışan bir kişinin dışkısı kahverengi, yumuşak ve tek parça olur. Safradan kaynaklanan sindirim sorunlarında dışkı parçalıdır. Yağlar parçalanmadığı için rengi de soluk olur.
- Şiddetli Mide Bulantısı, Kusma: Birçok kadın safra kesesi problemini mide rahatsızlığı, reflü, mide ekşimesi ile karıştırır. Bazen safra kesesi ağrılarını kas ağrısı da zanneder. Burada dikkat etmeniz gereken husus, eğer yemek yedikten sonra mide bulantısı ve kusma oluyorsa nedeni genelde safra kesesi rahatsızlığının göstergesidir. Bulantı yaygın bir semptom olmasa da böyle bir durumda teşhis için sağlık merkezine gitmelisiniz.
- Sarılık: Sarılık, karaciğer problemlerinin bir belirtisidir. Semptomlar cildin sararması, kil renkli dışkı, göz beyazlarının sararması ve koyu idrardır. Safrayı ince bağırsağa bağlayan safra kanalında taş sıkışırsa safra geri teper ve karaciğere ulaşır. Buda tıkanmaya bağlı sarılığa neden olur. Safra kanalınızda tıkanma olduğunu düşünüyorsanız, İngiliz Tuzu kullanıp kanalın genişlemesini sağlayarak tıkanıklığı giderebilirsiniz.
- Sindirim Sorunları: Pankreas karaciğerin hemen yanındadır. Safra kesesi ile birlikte sindirim sıvılarını duedonuma yani on iki parmak bağırsağına boşaltır. Bazen safra kesesinden kanala düşen taş pankreas ile ortak kullandığı kanalı tıkar. Tıkanmadan dolayı pankreas enzimleri boşaltım yapamaz ve geri teper. Bunun sonucunda pankreatit yani iltihaplanma ve karın ağrısına neden olur. Ayrıca şişkinlik, hazımsızlık veya mide ekşimesi gibi sindirim sorunlarına neden olur.
Kadınlarda Safra Taşının 5 İşareti
Asemptomatik Safra Taşları
Bazı kadınlarda “sessiz safra taşları” görülür. Hiçbir belirti vermezler, ağrıya neden olmazlar. Genel sağlık kontrolü sonucunda yapılan ultrasonda veya checkupta tesadüfen ortaya çıkar. İlerleyen dönemlerde iltihaba neden olur. Sessiz safra taşı olan kişiler beslenmelerine dikkat etmelidir. Aksi halde taşları daha büyüyerek semptomlara neden olur.
Hamilelikte Safra Taşları
Hamilelik sırasında safra kesesinin hareketliliğinin azalması ve safradaki kolesterol doygunluğunun artması ile safra taşı oluşma riski artar. Safra hastalıklarında erken doğuma ve maternal morbidite (hastalık) riskinde artış olduğu gözlemlenmiştir.
Hamilelik sırasında safra taşı belirtilerini görmemezlikten gelmeyin. Böyle bir durum fark ederseniz doktorunuzla konuşun.

Sonuç
Özellikle hamilelikte ağrı atakların şiddeti ile alternatif tıp uygulamalarını kullanmayı denemeyin. Muhakkak doktorunuzla irtibata geçin, muhakkak bilen bir kişiye danışın.
Kolesterol taşlarıyla mücadele etmek kolaydır. Taşlarınız büyümeden ve artmadan İngiliz Tuzu (Epsom Tuzu) kürünü uygulayabilirsiniz. İngiliz Tuzu kürü çoğu zaman safra taşlarını temizleyebilir.
Kadınlarda safra taşının 5 İşareti
Sık Sorulan Sorular
Hamileler İngiliz Tuzu Kullanabilir mi?
Hamilelik döneminde safra taşları oldukça acı verici olabilir. Hamileliğin bazı evrelerinde İngiliz Tuzu kullanılabilir ama ne zaman kullanabileceğinizi muhakkak doktorunuza danışmalısınız.
Emzirme döneminde İngiliz Tuzu kullanabilir miyim?
Hamileler genelde kürü uygulayacakları zaman anne sütünü uygun aparatlarla depolar. Kür bitene kadar çocuğu sağdığı sütle besler. İngiliz Tuzu son içilen bardaktan 8 saat sonra tamamen vücuttan atılır. Süre dolduktan sonra çocuğunuzu emzirebilirsiniz.