Safra Kesesi Ameliyatının 10 Olumsuz Etkisi

0
Safra Kesesi Ameliyatının 10 Olumsuz Etkisi
Safra Kesesi Ameliyatının 10 Olumsuz Etkisi

Safra Kesesi Ameliyatının 10 Olumsuz Etkisi – Safra Kesesi taşları yeterince büyüdüğünde, iltihaptan sancıya birçok rahatsızlığa neden olur. Safra sağlıklı çalışmaz ve safra kesesinde safra birikmeye başlar. En sonunda organın enfekte olmasına ve şişmesine neden olur. Bu duruma “Akut Kolesistit” denir. Bu tür enfeksiyonları önlemek için safra taşlarından kurtulmalıdır. Eğer safra taşlarından kurtulmayı ertelerseniz, büyüyen taşları eritmek veya düşürmek mümkün olmayacaktır. Bu durumda safra kesesi ameliyatı olmak kaçınılmazdır.

İlerlemiş safra taşı ağrılarında kolesistektomi veya açık ameliyatla safra kesesinin alınması yaygın bir operasyondur. Kolesistektomi kapalı bir ameliyattır. Vücuda açılan 3 delikten robotik kollarla girilir ve organ çıkarılır. Açık ameliyatın riski çok daha fazladır. Yara geç iyileşir, enfeksiyon riski çok daha yüksektir. Ameliyatın riskleri ve sonrasında ki semptomlara geçmeden önce Safra Taşları düşürülebilir mi diye bir makale hazırladım. Safra Taşınız varsa ve ameliyat olmak istemiyorsanız okumanızı tavsiye ederim. Safra Kesesi Taşlarını Düşürmek Mümkün mü?

Safra Kesesinin Alınmasının 10 Olumsuz Etkisi

Modern Tıbbın bizlere getirdiği güzelliklerden birisi de ameliyatlardır. Birçok vaka da, hastalıkta ameliyatlar can kurtarıcı olabiliyor. Modern tıbba karşı değilim. Özellikle üç büyük ve ağır ameliyat geçiren ben, modern tıbbın getirisinden oldukça memnunum. Her ameliyatın bir riski vardır. En basit bademcik veya estetik ameliyatlarından, en ağır by-pass ameliyatlarına kadar hepsinde komplikasyon gelişmesi mümkündür.

Özellikle ameliyattan sonra pıhtı atması sonucu felç veya görme kaybı yaşanabilir. Kendimden örnek verebilirim. Karotis tümörü yüzünden sağ tarafımdaki şah damarım bacaktan alınan 15 cm değiştirildi. Ameliyat çok başarılı geçti ama yoğun bakımda uyurken sağ gözümü besleyen ana damara pıhtı kaçtı ve sağ gözümde tamamen görme kaybı oldu. Allahtan çok erken uyandım, retina hücreleri ölmeden acil ameliyata alındım damarım tekrar değişti ve tıkanıklık giderildi ama hala sağ gözüm bundan dolayı bulanık görür.

Bunun gibi örneklere çok fazla rastlayabiliriz. Bu makalede ise Safra Kesesi Ameliyatı ve sonrasında karşılaşılabilecek olumsuzluklardan bahsedeceğim.

Safra Kesesi Ameliyatının 10 Olumsuz Etkisi

1- Yiyecekleri Sindirmede Zorluk

Safra Kesesi alındıktan sonra hastalar genelde sindirim sorunlarından şikayetçi olurlar. Safra kesesinin görevi karaciğrin günde yaklaşık 1 litre ürettiği safra sıvısının bir kısmını depolar. Sadece depolamakla kalmaz yaklaşık 10 saatte 4 ila 40 kat arasında konsantre hale getirir. Böylece yağları parçalama etkisi kat ve kat artar. Ayrıca ph da dengeleyerek bağırsaklara zarar vermesini engeller.

Bu yüzden karaciğerdeki safra sarımtıraktır safra kesesinde depolanan safra yeşildir. Daha sonra yemek yediğimizde besinler on iki parmak bağırsağına boşaldığında kolesistokinin hormonu salgılanarak safranın boşalması sağlanır. Böylece yediğimiz besinler ve yağlar parçalanır, bağırsakta çok daha iyi sindirilir.

Safra kesesi alındığında ise karaciğerde üretilen safra depolanmaz ve sürekli azar azar on iki parmak bağırsağına boşalır. Ameliyat sonrası hastaların ishal olmasının nedeni budur. Yemek yediğimizde hazırda depolanan safra olmadığı için yağlar parçalanamaz ve bağırsakta sindirilmez. Dışkı kil renkli olur ve çoğu zaman parçalıdır.

Bu durum ameliyattan hemen sonra da olabilir ilerleyen yıllarda da. Ameliyat olduysanız ve sindirim sorunu yaşamıyorsanız emin olun şanslı kişiler arasındasınızdır.

sindirim sorunu

Safra Kesesi Ameliyatının 10 Olumsuz Etkisi

2- Yara Enfeksiyonu

Açık cerrahi olarak yapılan ameliyatta büyük bir kesi, laparoskopik cerrahide ise küçük kesiler vardır. Ameliyat yarası çoğunlukla eriyen dikişler veya yapıştırıcı ile kapatılır.

Aletler karın içerisine yerleştirildiğinde yakın organlar hasar görebilir. Bazen de yaranın etrafında morarma olur. Ameliyattan sonra morarma veya olağan dışı ağrı yaşarsanız, hemen doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

3- Kötüleşen Ağrı

Ameliyattan sonra ağrı olması ve kesi yerinde hassasiyet olması normaldir. Ancak bu ağrı daha da kötüleşmemelidir. Eğer ağrı kötüleşiyorsa, bu enfeksiyon belirtisidir. Ameliyat yerine dokunduğunuzda da ağrıyorsa yine enfeksiyon belirtisidir. Doktorunuzu muhakkak bilgilendirin.

4- Emboli (Pıhtı Atması)

Ameliyat sırasında veya sonrasında kopan bir pıhtı veya yağ parçasının damarı tıkanması ile oluşan tehlikeli duruma Emboli denir. Pıhtının tıkadığı yerde organın beslenmesi kesilir. Kalp krizi veya felce neden olabilir. Emboli atması sadece safra ameliyatlarında değil çok basit bir ameliyatta bile oluşabilir.

5- Safra Kanalı Hasarı veya Safra Kaçağı

Ameliyat sırasında Safra kanalı hasar görebilir, yanabilir veya kesilebilir. Yaralanma sonucunda safra kanalı görevini, işlevini düzgün bir şekilde yerine getiremez. Safra, karaciğerden normal sıvı akışını sağlayamaz, karın içine sızar.

6- Organ veya Dokunun Şişmesi (Fıtık)

Fıtık, safra kesesi ameliyatından aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabilir. Kesi bölgesi etrafındaki zayıf bölge çıkıntılar oluşabilir. Çok yaygın olmasa da fıtık için başka bir ameliyata gerek olabilir.

7-İshal ve Ateş

Yağlı ve düşük lif içeren gıdalar tüketirseniz sık sık kötüleşen ishale neden olur. Eğer ateşiniz ameliyattan sonra çıkıyorsa vücudun bir enfeksiyonla savaştığını gösterir. Bu tür bir durumda doktorunuzla irtibata geçiniz. Ameliyat olanların bir kısmı özellikle biraz yağlı veya fazla yediklerinde sürekli ishal olduklarını belirtmişlerdir.

8- Bağırsakta veya Kan Damarında Hasar

Kabızlık, normal bağırsak alışkanlıklarını aksatan bir durumdur. Bazı durumlarda narkozdan dolayı bağırsak hareketleriniz azalır, anestezi veya ağrı kesici ilaçlarda buna neden olur. Ameliyattan sonra bol sıvı ve bol lifli gıdalar aldığınızdan emin olun.

Safra Kesesi Ameliyatının 10 Olumsuz Etkisi

9- Kalp Sorunu

Kalp hastası ve daha önce kalp ameliyatı olanların vücudu stres altında olur. Bu ek stres safra kesesi ameliyatı sırasında ve sonrasında bu sorunu daha karmaşık duruma getirebilir.

10- PCS: Safra Kanalında Taş Kalması

Bazen safra kesesi alındıktan sonra safra kanalında olan bir taş gözden kaçabiliyor. PCS, safra kesesi taşlarının safra kanalında kalması durumunda gelişen kolesistektomi sonrası sendromun kısaltmasıdır. Safra mideye sızarsa bazı PCS semptomları ortaya çıkar. Bu semptomlar karın ağrısı, ishal ve mide ekşimesidir.

SAFRA TAŞI VE AĞRISINA ÇEMEN OTU TOHUMU

ameliyat masasi

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası İyileşme

Ameliyattan sonra herhangi bir komplikasyon olmadığı sürece kısa sürede toparlayacaksınız. Eğer açık cerrahi safra kesesi ameliyatı olduysanız muhtemelen doktorunuz sizi durumunuza göre 3-5 gün hastanede gözetim altında tutacaktır. Eğer laparoskopik kolesistektomi yöntemi ile ameliyat olduysanız muhtemelen aynı gün veya ertesi günü taburcu olabilirsiniz.

Safra Kesesi Ameliyatının 10 Olumsuz Etkisi

Aklınızda Bulundurmanız gereken bazı konular;

  • En az iki hafta boyunca fiziksel olarak kendinizi zorlamayınız,
  • Ameliyat yaralarınızı temiz tutun ve enfeksiyonu önlemek için düzenli pansuman yaptırın,
  • İlk birkaç gün sadece sıvı veya hafif besinler tüketin,
  • Gün boyunca bol sıvı tüketin,
  • Birkaç hafta boyunca çok tuzlu, baharatlı veya yağlı yiyecekleri tüketmeyin,
  • Sindirim sisteminiz için lifli gıdalar tüketin ama fındık, tohum, kepekli tahıllar, Brüksel lahananası, karnabahar, lahana vb. besinlerin tüketimini sınırlayın.

Vakit Kaybetmeden Doktora Gitmelisiniz

Bazen iyileşme döneminde hastalarda göz ardı edilmemesi gereken semptomlar gelişir. Bu durumda doktorunuza danışın.

  • Dinmeyen ağrı,
  • Yineleyen karın ağrısı,
  • Yoğun mide bulantısı ve kusma,
  • Gaz ve tuvalete çıkamamak,
  • İshal,
  • Sarılık.

Laparoskopik Safra Ameliyatının Avantajları

Laparoskopik ameliyatın geleneksel cerrahiye göre avantajları vardır;

  • Sindirim zorluğu geçicidir,
  • Ameliyat yaraları küçük olduğu için yara enfeksiyonu riski düşüktür,
  • Ameliyat sonrası komplikasyonların olasılığı düşüktür,
  • Beslenme talimatları ve egzersizleri yaparsanız iyileşme hızlı olur,
  • Hasta ameliyattan sonra veya 48 saat sonra evine gidebilir.

Safra Kesesi Alındıktan Sonra Beslenme Değişiklikleri

Safra Kesesi alındıktan sonra beslenmenizde bir takım değişiklikler yapmalısınız;

  • Normal beslenmeye yavaşça geçmelisiniz, Ameliyattan sonraki birkaç gün sıvı ağırlıklı besinler tüketin. Daha sonraki günlerde yavaş yavaş katı besinlere geçin.
  • Az yağlı besinler tüketin, öğününüzü azaltın. Kızartmalardan, yağlı gıdalardan uzak durun ve az sıklıkta yemek yiyin

Ameliyattan sonra yanlış besinleri tüketmek ağrı, şişkinlik ve ishale neden olur. Yağlı ve gaz yapan gıdalardan uzak durun. Fındık, baklagiller, brokoli, lahana, karnabahar ve tahıllar. Yüksek lifli gıdaları kademeli olarak arttırın. Hemen tüketirseniz ishal, kramp ve şişkinliğe neden olabilir.

Safra Kesesi Ameliyatının 10 Olumsuz Etkisi

Sonuç

Çoğu kişi ameliyattan 1 hafta sonra kendini iyi hisseder, aktivitelerine devam eder. Ama doktorunuzun onayı olmadan ağırlık kaldırılmasına izin verilmez. Herhangi bir sorunda doktorunuza başvurunuz.

Önceki İçerikKadınlarda Safra Taşı Belirtileri: Sık Görülen 5 İşaret
Sonraki İçerikKarbonat Safra Taşlarını Eritir mi?
B.Kerim KUL
Merhaba, ben Kerim KUL, fitoterapist ve karaciğer, safra kesesi taşı ve hastalıkları konusunda uzmanım. Uzun yıllardır bitkilerin sağlık üzerindeki etkisine olan tutkumla birlikte, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları konusunda önemli başarılar elde ettim. Tedavilerimde bitkileri kullanarak hastalarımın sağlığına katkıda bulunuyorum ve sonuçlarım oldukça başarılı oluyor.Hayatınızda sağlıklı ve mutlu olmanızı sağlamak benim için büyük bir tutku. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarının, yaşam kalitenizi ciddi şekilde düşürdüğünü biliyorum. Bu nedenle, tamamen doğal yöntemlerle sağlıklı bir şekilde iyileşmek için size yardımcı olabilirim.Sitemde, bitkilerin sağlık üzerindeki etkilerini ve bu tedavi yöntemlerinin ne kadar etkili olduğunu ayrıntılı bir şekilde anlatıyorum. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında bitkilerin kullanımının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, sağlıklı bir yaşam için doğal çözümler sunuyorum.Başarılı tedavi sonuçlarım, hastalarımın mutluluğu ve hayatlarını değiştirmesi benim için büyük bir gurur kaynağı. Sizler de doğal yollarla sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek istiyorsanız, sitemdeki bilgileri inceleyebilir ve benimle iletişime geçebilirsiniz.Sağlık ve mutluluk dolu bir yaşam için sizleri bekliyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz