Safra Kesesi İltihabının 10 Belirtisi
Safra Kesesi İltihabının 10 Belirtisi

Safra Kesesi İltihabının 10 Belirtisi, Bazen safra kesesindeki taşlar safra duvarına temasıyla tahriş olur. Tahriş olan yer iltihaplanır (kolesistit) ve safra duvarı kalınlaşır. İşte bu süreçte sizi iyileşene kadar ağrılı günler bekler. Safra kesesi iltihabında sadece doğal yöntemlere başvurup iyileşmeyi beklemek doğru değildir. Böyle bir durumdan şüphelendiğinizde doktora gitmelisiniz. Doktorunuz antibiyotik tedavisiyle iltihabınızı kurutacaktır.

Safra kesesi iltihabı yani kolesistit ‘in tedavisini ihmal ettiğinizde enfeksiyon ilerler ve hayati tehlike oluşturur. Eğer safra kesesi iltihabı teşhisi koyulduysa iyileşene kadar İngiliz Tuzu kürünü uygulamayın.

En Yaygın 10 Belirti

1- Sağ Üst Kadranda Ağrı

Safra kesesi rahatsızlıklarında çoğunlukla karnın sağ üst bölgesinde, kaburganın hemen altı, ortasında ağrı olur. Bu ağrı farklılıklar gösterir, bazen donuk bir ağrı yani şiddeti sabit ve sürekli olur. Bazen de keskin veya kramplar şeklinde olur. Bazı kişilerde bu ağrı sırta, özellikle sağ kürek kemiğinde hissedilir.

Ağrı yemekten sonra özellikle yağlı, kolesterol oranı yüksek yiyecekler tüketildiğinde başlar ve kötüleşir. Bu yüzden beslenmenize dikkat etmelisiniz. Sadece vücudun sağ üst tarafında ağrı olmaz bazen de safra kesesi iltihaplı olduğu için vücut yağları parçalayamaz. Bu yüzden de karın ağrısı yaşayabilirsiniz. Safra kesenizde ağrı varsa ve nasıl besleneceğiniz hakkında bilginiz yoksa bu linkteki makalemi okuyabilirsiniz. Hangi Gıdalar Safra Kesesi Ataklarını Tetikler?

Safra Kesesi İltihabının 10 Belirtisi

2- Bulantı veya Kusma

Diğer birkaç semptomla birlikte, yağlı bir yemekten sonra kusma veya mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Her yemekten sonra ağrıyla birlikte kusma veya bulantı yaşıyorsanız, safra kesesi rahatsızlığının belirtisidir. Sadece bulantı veya kusma varsa safradan kaynaklanmaz. Sebebi ne olursa olsun sürekli kusma ve bulantı yaşıyorsanız muhakkak doktora gitmelisiniz.

3- Sarılık

Sarılık, cildin sararmasının dışında, idrar renginin koyulaşması, kil renkli dışkı ve göz beyazının sararması karaciğer probleminin işaretidir. Erişkinlerde ise safra kanalının tıkanması sonucu oluşan safra iltihabının belirtisidir. Safra kanalı tıkandığında, safra kendini bağırsağa boşaltamaz, biriken safra karaciğere geri teper ve bilirubin yoğunluğu artar. Tıkanmaya bağlı sarılık, tıkanan taş düştüğünde yaklaşık 15 gün içerisinde normal işlevine döner.

Safra kesenizin iltihaplandığından (Kolesistit) şüpheleniyorsanız ayna karşısında gözlerinizi kontrol edin. Safra kanalının tıkanması veya safra kesesinin iltihaplanmasında göz beyazının sararması en belirgin belirtidir.

4- Karın ağrısı

Safra kesesi iltihabının enfekte olması veya atak geçirmesinin nedeninden biriside karın ağrısıdır. Safra kesesi yağları parçalayamadığı için besinler bağırsakta sindirilemez. Bu durumda besinler sindirilmeden bağırsakta durdukça çürümeye başlar ve ortaya çıkan gazdan karın şişer.

Şişkinlik olduğunda bu bölgede gerginlik artacağı için ağrı yapar. Böyle durumda soda veya gazlı içecekler tüketmemenizi tavsiye ederim. Karnınız daha çok şişecek ve daha çok ağrı olacaktır.

5- Ateş veya Titreme

Safra kanalı iltihabında en belirgin belirti ateş ve titremedir. Ayrıca safra kanalı tıkandığında ateş olur. Aslında tıkanma yaşandığından değil, taş safra yolunda ilerlerken safra yollarında yaptığı tahribattan iltihap oluşur. Tıkanma ortak kanal yani sistik kanalda gerçekleşirse pankreasında şişmesine neden olur. Pankreasın tıkanmadan dolayı şişmesi de enfekte olan safra kesesinin belirtisidir. Ateş ve titreme belirtileri gösteriyorsanız vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz. İlerlemiş safra kesesi iltihabında yani kolesistit durumunda hastanede yatarak tedavi görürsünüz.

6- Göğüs Ağrısı

Safra kesesi atağı karnın sağ üst tarafında yer aldığı için ağrısı tüm göğse dağılır. Safra kesesinde tıkanıklık varsa göğsünüzde ağrı hissetme ihtimaliniz vardır. Yemek borusundaki kas spazmı, kalp krizindekine benzer ağrılara neden olur.

7- İdrar veya Dışkı Renginde Değişiklik

Dışkı ve idrara rengini veren bilirubin yükselirse idrarınız koyulaşır, dışkınız kil renkli olur. Safra salınımında sorun olduğu için yağlar parçalanamaz. Parçalanamayan yağları vücut dışkıyla dışarı atar. Safra problemlerinde dışkının kil renginde olmasının nedeni budur. Safra taşınız varsa, bilirubin yüksekse safra kanalınız tıkanmıştır.

8- Kronik İshal

Safra kesesi iltihabı (Kolesistit) olan kişiler, gün içerisinde ki bağırsak hareketliliğinin normalden fazla olduğunu fark ederler. Bu durum bir kaç gün devam ederse safra iltihabı veya safra kanalının tıkandığının işaretidir.

9- Mide Ekşimesi Ve Hazımsızlık

Safra rahatsızlıklarında hastayı en çok rahatsız eden belirti hazımsızlıktır. Çoğu zaman mideden kaynaklandığı düşünülür ve safra kesesi akla gelmez. Mide ekşimesi, asit reflüsü veya kramp ataklarınız oluyorsa çoğunlukla sorun safra kesesidir. Özellikle her yemekten sonra tekrar tekrar yaşıyorsanız, safranın akışını engelleyen bir taş vardır. Safra reflüsü hakkında ayrıca merak etikleriniz varsa bu makalemi okuyabilirsiniz. Safra Reflüsü ve Belirtileri

10- Nefes Alırken Ağrı

Derin nefes aldığınızda safra kesesine bağlı ağrılar genelde artar. Bunun nedeni safra kesesinin vücuttaki konumundan dolayıdır. Nefes aldığınızda ağrılar sürekli oluyorsa doktora gitme zamanınız gelmiştir.

Bu belirtilerden bir veya birkaçını yaşıyorsanız, muhakkak doktor kontrolüne gidin. İltihap veya tıkanıklık ciddi sağlık problemlerine yol açar. Gerekli tahlil ve görüntülemeyle teşhisiniz yapılır tedaviye başlarsınız. Özellikle Safra iltihabı yani Kolesistit teşhisi koyulduysa ilaçlarınızı düzenli kullanmalısınız.

Safra iltihabınız iyileşmeden İngiliz Tuzu Kürünü uygulamayınız.

sik sorulan sorular

Sık Sorulan Sorular

Safra Kesesi İltihabını (Kolesistit) Evde Tedavi Edebilir miyim?

Safra keseniz iltihaplandıysa kesinlikle ilaç kullanmalısınız. Doktorunuz size uygun ilaçları reçete edecektir. Kullandığınız ilaçlara destek olması için çörekotu yağı veya zencefil tüketebilirsiniz.

Safra Kesesi İltihabı Kaç Günde İyileşir?

Çoğunlukla iltihap birkaç günde iyileşme gösterir ama beslenmenize dikkat etmezseniz daha uzun sürebilir. Safra yollarınız tıkanıklıktan dolayı iltihaplandıysa öncelikle tıkanıklığın giderilmesi gerekmektedir.

Önceki İçerikSafra Taşı Ağrısını Gidermek İçin Yoga Duruşları
Sonraki İçerikSafra Taşı Oluşumu için Üç Koşul
B.Kerim KUL
Merhaba, ben Kerim KUL, fitoterapist ve karaciğer, safra kesesi taşı ve hastalıkları konusunda uzmanım. Uzun yıllardır bitkilerin sağlık üzerindeki etkisine olan tutkumla birlikte, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları konusunda önemli başarılar elde ettim. Tedavilerimde bitkileri kullanarak hastalarımın sağlığına katkıda bulunuyorum ve sonuçlarım oldukça başarılı oluyor.Hayatınızda sağlıklı ve mutlu olmanızı sağlamak benim için büyük bir tutku. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarının, yaşam kalitenizi ciddi şekilde düşürdüğünü biliyorum. Bu nedenle, tamamen doğal yöntemlerle sağlıklı bir şekilde iyileşmek için size yardımcı olabilirim.Sitemde, bitkilerin sağlık üzerindeki etkilerini ve bu tedavi yöntemlerinin ne kadar etkili olduğunu ayrıntılı bir şekilde anlatıyorum. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında bitkilerin kullanımının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, sağlıklı bir yaşam için doğal çözümler sunuyorum.Başarılı tedavi sonuçlarım, hastalarımın mutluluğu ve hayatlarını değiştirmesi benim için büyük bir gurur kaynağı. Sizler de doğal yollarla sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek istiyorsanız, sitemdeki bilgileri inceleyebilir ve benimle iletişime geçebilirsiniz.Sağlık ve mutluluk dolu bir yaşam için sizleri bekliyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz