Safra Kesesi Taşlarını Önlemek İçin Tüketilmemesi Gereken Gıdalar

0
Safra Kesesi Taşlarını Önlemek İçin Tüketilmemesi Gereken Gıdalar
Safra Kesesi Taşlarını Önlemek İçin Tüketilmemesi Gereken Gıdalar

Safra Kesesi Taşlarını Önlemek İçin Tüketilmemesi Gereken Gıdalar, safra taşı ağrıya neden olmasa bile taşınız olduğunu bilmek oldukça rahatsız edici bir durumdur. Eğer ağrıya neden olan taşınız varsa günlük yaşam kalitenizi oldukça aşağılara çekmesi kaçınılmazdır. Stres bile taş oluşumu için bir nedendir. Ama en büyük nedeni ise yanlış beslenmedir. Stresten oluşan safra taşları için bu makalemi okuyabilirsiniz. Stres Safra Kesesi Taşlarına Neden Olur mu?

Safra taşı oluşmadan önce öncede sağlıklı beslenmek gerekir. Oluştuktan sonra çok daha dikkatli olunmalıdır. Etrafınızda veya internet yorumlarında safra atağı geçiren kişilerin söylediği ilk şey “Yemek yedikten sonra şiddetli ataklarım oldu”. Özellikle yağlı veya porsiyonu fazla kaçırdığınız bir yemekten sonra şiddetli safra ataklarına maruz kalabilirsiniz. Safra Kesesi taşı veya hastalığınız varsa “Tüketilmemesi gereken gıdalardan” kesinlikle uzak durmalısınız.

Safra Atakları Neden Yağlı Bir Yemek Sonrasında Oluşur

Nedeni çok basit, Safra taşları genelde “Kolesterol Taşlarından” oluşur. Bu taşlar safrada biriken fazla miktarda kolesterol veya yağdan oluşur. Kolaylıkla elle ezebilirsiniz. Yağ ve kolesterolden oluştukları için kesesi içerisinde yüzerler hareket halindedir.

Yediğimiz besinler on iki parmak bağırsağına ulaştığında, Safra kesesi ve pankreasın sindirim sıvılarını boşaltması için vücut kolesistokinin hormonu salgılar. Tetiklenen safra depoladığı konsantre sıvıyı salgılarken taşlardan birini veya birkaçını kanala sürükler. Kanalda sıkışan taş şanslıysanız birkaç saat içerisinde bağırsağa düşer. Eğer taş büyükse ilerleyemez ve tıkanıklık oluşur.

Sağlıklı Beslenmek Safra Taşlarından Kurtarmaz

Neler tüketebileceğinizi veya nelerden uzak durmanızı söyleyeceğim ama şunu da unutmayın ki sağlıklı beslenerek safra taşlarından kurtulamazsınız. Sağlıklı beslenerek ağrılı atakları, iltihabı ve tıkanmaları minimum seviyeye indirirsiniz. Ayrıca var olan taşlarında büyümesini engellemiş olursunuz yeni taşlarında oluşumunu engellersiniz.

Safra taşlarını önlemek için en iyi 5 besin grubu şunlardır;

  • Yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler,
  • Balık ve kabuklu deniz ürünleri,
  • Az yağ tüketimi (günlük),
  • Fasulye ve Mercimek,
  • Tofu ve Tempeh peyniri.

C ve B vitamini açısından zengin sebze ve meyvelerin safra kesesi fonksiyonlarını kolaylaştırdığı. Ayrıca yeşil yapraklı sebze ve meyveler yüksek lif içeriğine sahiptir bu da safra taşı oluşumunu engelleyen bir faktördür.

Balık ve kabuklu deniz ürünleri, kilo almanıza ve safra taşı oluşma riskine neden olan trans yağlar yerine tüketebileceğiniz mükemmel bir alternatiftir. Fasulye, mercimek, tofu ve tempeh peynirini normalde etten elde ettiğiniz proteinin yerine mükemmel bir alternatiftir. Soya ve bitki proteinlerinin sağlıklı ve taşsız safra kesesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

Safra Kesesi Taşlarını Önlemek İçin Tüketilmemesi Gereken Gıdalar

Safra Kesesi Taşlarını Önlemek İçin Kaçınılması Gereken Gıdalar

Taş oluşumunu önlemek için bazı gıdalardan kaçınmanız gerekmektedir. Safra kesesini aldıranlarda bu konuda dikkatli beslenmelidir. Genel olarak beslenme programına baktığımızda yüksek yağ içeren gıdalar tüketilmemelidir. Yapılan araştırmalarda obezitenin safra taşı oluşumuyla doğrudan ilişkisi olabileceği görülmüştür. Düşük lifli beslenen kişilerin safra ataklarının ağır geçmesinde önemli bir rol oynar.

Şok diyetlerle ani kilo kayıplarından kesinlikle kaçınılması gerekir. Hızlı kilo vermenin karaciğere doğrudan etkisi vardır. Kilo vermek güzel ve sağlıklı bir adım ama hızlı kilo vermek safra taşları için çok risklidir. Ani kilo kayıplarında göbek bölgesinde depolanan trigliserit yağları çözülerek kana karışır. Kanla birlikte karaciğerde süzülen aşırı trigliserit burada çöker ve safra içerisindeki kolesterol seviyesinde artış olur. Fazla kolesterol kısa sürede kristalleşerek taş oluşumu başlar.

Haftada 1 kilo verin

Kilo vererek safra kesesi taşlarını önlemek için adım atmış olursunuz. Özellikle iltihaplı safradan mustaripseniz fazla kilonuzun %10’nu bile verseniz, iyileşme sürecini hızlandırırsınız ve tekrarını yaşama olasılığını minimuma indirirsiniz. Sağlıklı zayıflamak için haftada 1-1,5 kilo verebilirsiniz.

Sağlıklı Yağlar Tüketin

Safra taşı olanların bir kısmı, yağlı bir yemek sonrası atak yaşama korkusundan dolayı diyetinden yağı tamamen çıkararak büyük hata yaparlar. Özellikle zeytinyağını gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Zeytinyağı tüketmezseniz safra kesesi düzenli boşalmayacağı için kesede aşırı kolesterol birikir ve taş oluşumu başlar. Tereyağıda tüketebilirsiniz ama aşırıya kaçmamalısınız.

Tereyağı süt ürünüdür ama ev yapımı tereyağını ölçülü olarak kullanabilirsiniz. Özellikle kaçınmanız gereken gıdaları aşağıda sıralıyorum.

  • Ayçiçek yağı, tüm bitkisel yağlar,
  • Fıstık yağı,
  • Rafine un ve şekerden yapılmış ekmek, makarna gibi tüm besinler,
  • Yüksek yağ içeriğine sahip yiyecekler, Kızartma, fast food vb.
  • İşlenmiş gıdalar (tüm şarküteri ürünleri, sucuk, sosis vb.)

Eğer ağrılı safra ataklarınız varsa yumurta, soğan ve domatesi kesinlikle tüketmeyin. Ağrının şiddetini arttırır. Ataklarınız geçtiğinde abartıya kaçmadan tüketebilirsiniz.

Safra Taşı Rahatsızlıklarında Yağ Tüketebilir miyim?

Sağlıklı yağları özellikle zeytinyağını tüketebilirsiniz ama doymuş yağ ve kızartmalardan kesinlikle uzak durmalısınız.

Safra Kesesi Taşı Olanlar Yumurta Yiyebilirler mi?

Safra kesenizde ki taşlar ağrı ve ataklara neden olmuyorsa abartıya kaçmadan tüketilebilir. Ağrı ataklarınız oluyorsa ve aktif bir safra kesesi ağrınız varda kesinlikle uzak durmalısınız. Bunun yanında soğan, domates tüketmenizi de önermiyorum.

Sağlıklı Beslenerek Safra Taşlarından Kurtulabilir miyim?

Hayır. Sağlıklı beslenerek taşların büyümesini ve yeni taş oluşumlarını engelleyebilirsiniz ama var olan taşlardan kurtulabilmeniz pek mümkün değildir.

Önceki İçerikSafra Kesesi Ağrısını Sınıflandırma, Belirtiler, Tanı ve Tedavi
Sonraki İçerikHangi Gıdalar Safra Kesesi Ataklarını Tetikler?
B.Kerim KUL
Merhaba, ben Kerim KUL, fitoterapist ve karaciğer, safra kesesi taşı ve hastalıkları konusunda uzmanım. Uzun yıllardır bitkilerin sağlık üzerindeki etkisine olan tutkumla birlikte, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları konusunda önemli başarılar elde ettim. Tedavilerimde bitkileri kullanarak hastalarımın sağlığına katkıda bulunuyorum ve sonuçlarım oldukça başarılı oluyor.Hayatınızda sağlıklı ve mutlu olmanızı sağlamak benim için büyük bir tutku. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarının, yaşam kalitenizi ciddi şekilde düşürdüğünü biliyorum. Bu nedenle, tamamen doğal yöntemlerle sağlıklı bir şekilde iyileşmek için size yardımcı olabilirim.Sitemde, bitkilerin sağlık üzerindeki etkilerini ve bu tedavi yöntemlerinin ne kadar etkili olduğunu ayrıntılı bir şekilde anlatıyorum. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında bitkilerin kullanımının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, sağlıklı bir yaşam için doğal çözümler sunuyorum.Başarılı tedavi sonuçlarım, hastalarımın mutluluğu ve hayatlarını değiştirmesi benim için büyük bir gurur kaynağı. Sizler de doğal yollarla sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek istiyorsanız, sitemdeki bilgileri inceleyebilir ve benimle iletişime geçebilirsiniz.Sağlık ve mutluluk dolu bir yaşam için sizleri bekliyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz