Uyuz belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

1
Uyuz belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?
Uyuz belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Uyuz belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? – Uyuz, el, koltuk altı, karın ve parmakta kaşıntı ve kızarıklığa neden olan bir cilt hastalığıdır. Oldukça yaygındır ve cildin altına yerleşen “Sarcoptes scabei” adlı mikroskobik bir akar türünden kaynaklanır. Uyuz, kediler ve köpekler gibi hayvanlardan insana değil, kişiden kişiye bulaşır ve çoğunlukla okullar, askeri kışlalar ve bakım evleri gibi kalabalık yerlerde görülür. Aynı kıyafetleri giyen ve aynı yatağı paylaşan insanlar arasında daha kolay bulaşır. Geceleri yoğun kaşıntıya neden olan hastalık zamanında tedavi edilmediğinde ciltte yara izleri oluşturabilir. Tedavisi oldukça kolay olan uyuz hastalığı, genellikle uyuz kremi, merhem ve solüsyonu ile kısa sürede iyileşir.

Uyuza ne sebep olur?

Uyuz akarı Sarcoptes ailesine aittir. Dişi akar cildinizin hemen altına yuva yapar ve yumurta biriktirdiği bir tünel oluşturur. Yumurtalar yumurtadan çıkar ve akar larvaları, cildinizin epidermis adı verilen yüzeyine doğru ilerler, burada olgunlaşırlar ve cildinizin diğer bölgelerine veya diğer insanların cildine yayılabilirler. Uyuz paraziti olan bir kişiyle doğrudan temas halinde olan insanlar hastalığı kolayca yakalayabilir.

uyuz hastaligi

Cinsel yolla bulaşan uyuz parazitleri, hane halkı arasında bir salgın olarak yayılabilir. Irk, cinsiyet veya herhangi bir sosyal sınıftan farklılık gösteren bu hastalık, çocuk bakım tesisleri, huzurevleri ve hapishaneler gibi kalabalık yerlerde yaşayan insanlarda daha sık görülmektedir. Uyuz ile enfekte olan bir kişi sağlıklı bir kişiyi enfekte edebilir.

Uyuz belirtileri

  • Şiddetli kaşıntı, çoğunlukla geceleri ortaya çıkar, uykusundan uyanan kişidir.
  • Genellikle parmaklar, dirsek, el bileği, bel, uyluk, koltuk altları arasında görülen kırmızı renkli şişlikler, yaralar ve döküntüler
  • Bazen cilt yüzeyinin hemen altındaki dişi uyuz akarının tünellenmesi nedeniyle ciltte küçük boşluklar görülebilir. Çoğunlukla grimsi beyaz veya ten rengi olan bu küçük, çizik şeklindeki boşlukları teşhis etmek bazen zor olabilir. Bir kişide sadece 10-15 tanesi olduğu için uyuz akarlarının bulunduğu kesin yerleri bulmak zorlaşıyor.
  • Uyuz akarları genellikle parmaklar, dizler, dirsekler, penis, meme, omuz kuşağı ve el bileği arasında yaşar.

Uyuz belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Uyuzun en sık görülen belirtileri

Bir kişi ilk kez uyuz ile enfekte olduğunda, bir ila iki ay boyunca (2-6 hafta) hiçbir semptom görülemez, ancak kişi yine de diğerlerini enfekte edebilir. Bir kişi daha önce geçirmişse, hastalık ikinci kez daha erken kendini gösterir. Yoğun kaşıntıya neden olan uyuz, cilt tahrişine bağlı olarak diğer cilt enfeksiyonlarına da neden olabilir.

Bu hastalığın en sık görülen belirtisi ciltte kaşıntı ve kızarıklıktır. Bunun nedeni, uyuz parazitinin dışkısının neden olduğu cildin alerjik reaksiyonudur. Şiddetli kaşıntı, özellikle geceleri, uyuzun en yaygın belirtisidir. Akne gibi görünen kaşıntılı uyuz sıklıkla görülür.

Kaşıntı ve döküntüler vücudun çoğunu etkileyebilir veya sadece bilek, dirsek, koltuk altı, cinsel organlar, omuz ve uyluklarda lokal olarak görülebilir.

Bu makalede ilginizi çekebilir – Karaciğer Fonksiyon Testi

Kabuklu uyuz nedir?

kabuklu uyuz

Çoğunlukla bağışıklık sistemi zayıflamış, engelli ve yaşlı olan ve çoklu uyuz parazitleri ve yumurtaları içeren kalın kabuklar şeklinde gelişen kişilerde görülür.

Uyuzdan mustarip kişinin vücudunda yaklaşık 2 milyon uyuz paraziti veya yumurtası bulunur. Bu insanlar başka bir kişiye daha kolay bulaşabildiğinden, derhal tıbbi yardım almalıdırlar.

Erüpsiyonel uyuzdan mustarip bir kişi tarafından kullanılan giysi, mobilya, yatak örtüleri ile temas eden kişiler, enfekte olma konusunda ciddi bir riske sahiptir.

Kabuklu uyuzun risk faktörleri

Olan kişilerde görülebilir:

  • Beyne bağlı nörolojik bozukluklara sahip olmak
  • Yaşlı insanlar
  • Çocuklar ve hamile kadınlar
  • Engelli bireyler
  • Down sendromuna sahip olmak
  • HIV, AIDS gibi bağışıklık sistemini zayıflatan bir hastalığa sahip olmak
  • Kemoterapi gören insanlar. Deri erüpsiyonu riski taşıyan bu hastalar, “stafilokok” (inflamatuar döküntü), impetigo, “streptokok enfeksiyonu” gibi bakteriyel hastalıklara kolaylıkla yakalanabilirler.

Uyuz komplikasyonları

Ciddi yoğun kaşıntısı olan uyuz hastaları, cildin sürekli çizilmesi ve hasar görmesi nedeniyle farklı cilt problemleri yaşayabilir. Deri yaraları bazen iltihap olarak görülebilir. Hasta böbreklerde ağrı ile iltihaplanma bile gelişebilir. Bu nedenle, uyuz hastalarını erken bir aşamada tedavi etmek çok önemlidir.

Norveç uyuzları olarak da bilinen kabuklu uyuzlardan mustarip insanlar, uyuzun karakteristik belirtileri olarak kabul edilen kaşıntı, kızarıklık, cilt dökülmesi ve kabarcıklara sahip olmayabilir. Vücudunda yaklaşık 2 milyon uyuz paraziti bulunan kişilerde bağışıklık sistemi zayıflar ve özellikle yaşlı hastaların nörolojik durumları bu belirtilerin ortaya çıkmasını engeller.

Bununla birlikte, semptomlarına sahip olmamak, uyuzun diğer sağlıklı insanlara kolayca bulaşamayacağı anlamına gelmez. Bu gerçeğe rağmen, kabuklu uyuz geçiren kişilerin, parazitin sağlıklı kişiye bulaşması için el sıkışmaları yeterlidir.

Uyuz teşhisi

Doktorunuz tanısı sırasında kaşıntı, vücudun ölçeklenmesi gibi semptomları olan fizik muayeneden geçebilir. Muayene sırasında, bazı durumlarda, doktorunuz hastalığınızın teşhisini doğrulamak için uyuz akarlarını cildinizden bir iğne ile çıkarabilir.

Uyuz akarlarının kolayca tespit edilemediği durumlarda, doktorunuz cildinizden bir doku örneği alabilir ve akarların ve yumurtaların cildinize yerleşip yerleşmediğini teşhis etmek için bir dizi test yaptırabilir.

Uyuz tedavisi

tedavi

Tedavisinde çoğunlukla kremler ve losyonlar kullanılır. Uyuz teşhisi konan kişiye ek olarak, hastanın ailesinin ve hastayla yakın teması olanların tedavi edilmesi gerekebilir. Bu noktada hastanın yatak örtüleri, nevresimler, havlu ve kıyafetlerinin ilaca başlamadan en az 3 gün önce sıcak suda yıkanması ve eşyaların sıcak kurutucuda kurutulması bir zorunluluktur.

Eşyaları sıkıca kapalı bir torbaya koymak ve en az 72 saat boyunca torbada tutmak uyuzun ölümü için yeterlidir. Çünkü, uyuz akarları insan vücudunun dışında 72 saatten fazla hayatta kalamazlar.

Tedavi sırasında doktor tarafından reçete edilen ilaçların kullanımı çok önemlidir. Genellikle doktor tarafından reçete edilen vücut kremi ve losyonları, tedavi sırasında reçetedeki talimatlara göre vücuda uygulanmalıdır. Bazı durumlarda, doktor oral ilaçlar reçete edebilir.

Uyuz kremi, merhem ve losyonlar nasıl kullanılır?


Uyuz kremi ve doktor tarafından reçete edilen losyonlar boyundan ayak ve ayak parmaklarına kadar uygulanmalıdır. Çocuklar ve küçük bebekler söz konusu olduğunda, krem ve losyonlar yüze, tüm kafaya ve hatta kafa derisine uygulanmalıdır. Küçük çocuklar ve bebekler sadece permetrin kremi veya kükürt merhem kullanabilirler. Temiz cilde uygulanması gerektiğinden kremler ve merhemler vücuda uygulanmadan önce kişi banyo yapmalıdır.

Krem ve losyonlar, hasta broşüründe belirtilen süre boyunca vücutta kalmalıdır. Tedavinin ilk birkaç haftasında, tüm uyuz akarları ve yumurtaları ölmüş olsa bile kaşıntı devam edebilir. Bununla birlikte, kaşıntının 2. veya 4. haftadan sonra başladığı veya ciltteki yeni boşlukların akne benzeri döküntülere sahip olduğu durumlarda, yeniden tedavi gerekebilir.

Uyuz ilaçları

  • Permetrin içeren kremler
  • Sülfürik merhemler
  • Lindan içeren losyonlar
  • Krotamiton içeren kremler
  • Benzil Benzonat Losyonları

Kaşıntının rahatsız olduğu durumlarda, doktorunuz Benadryl ve benzeri kaşıntı kremlerini reçete edebilir. Daha ciddi ve yaygın uyuzlarda, Ivermectin oral tabletleri reçete edilebilir.

Özellikle tedaviye cevap vermeyen, kabuklu uyuz geçirmiş ve vücudunun neredeyse tamamına uyuz bulaşmış kişilerin ağızdan ilaç alması önemlidir.

Uyuz semptomları tedavinin ilk haftasında kötüleşiyor gibi görünebilir, ancak tedavinin dördüncü haftası tamamlandığında tamamen iyileşmeniz beklenir. Ancak 2-4 hafta devam edeceğini unutmamalısınız.

Uyuz için ev ilaçları


Semptomları hafifletmeye yardımcı olacak birçok doğal tedavi vardır. Bunlardan en bilinenleri çay ağacı yağı, aloe vera, kırmızı biber ve karanfil yağıdır. Ancak, bu tür şifalı bitkileri kullanmadan önce, doktorunuza danışmanız çok önemlidir.

Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı deri döküntülerini iyileştirebilir ve kaşıntıyı durdurmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bu yağın tek başına cildinizin daha derin bölgelerinde bulunan akar yumurtalarını yok etmek için yeterli olmayacağını unutmayın. Bir sprey şişesine az miktarda çay ağacı yağı koyun ve yatağa ve çarşaflara püskürtün.

Neem yağı (Tesbih ağacı yağı)

Neem bitkisi iltihabı ve ağrıyı hafifletir. Aynı zamanda antibakteriyel özelliklere sahiptir. Neem yağ olarak bulunabilir ve ayrıca sabun ve kremlerde de bulunabilir.

Aloe vera

Bazı bilimsel çalışmalar, aloe veranın uyuz ile mücadelede etkili olabileceğini göstermiştir. Aloe vera kullanmak istiyorsanız, herhangi bir katkı maddesi olmadan saf aloe vera jeli satın aldığınızdan emin olun. Ayrıca kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Karanfil yağları ve diğer uçucu yağlar

Karanfil yağı bir böcek ilacıdır ve tavşan ve domuzlardan alınan uyuzları öldürdüğü gösterilmiştir. Ek olarak, diğer uçucu yağların (lavanta, kekik) uyuz tedavisinde yararlı olduğu bildirilmektedir. Bununla birlikte, hiçbir şifalı bitki tıbbi ilaçlar kadar etkili olamaz ve doktor tavsiyesi olarak kullanılmalıdır.

Uyuz belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Uyuzları nasıl önlersiniz?

  • Uyuzdan mustarip kişiyle yakın temastan kaçının
  • Hastanın kıyafetlerini ve kaynar suda kullanılan tüm eşyaları yıkayın ve sıcak bir kurutucuda kurutun.
  • Hanelerden birine uyuz bulaşmışsa, bir doktora görünmeli ve tedaviye başlamalısınız.
  • Uyuz teşhisi konduysa, doktorunuzun önerdiği tüm ilaçları kullanın
  • Uyuzdan mustarip kişinin kaldığı odayı temizleyin ve evi iyice temizleyin.

Sık Sorulan Sorular

Uyuz nedir?

Uyuz, el, koltuk altı, karın ve parmakta kaşıntı ve kızarıklığa neden olan bir cilt hastalığıdır. Oldukça yaygındır ve cildin altına yerleşen “Sarcoptes scabei” adlı mikroskobik bir akar türünden kaynaklanır. Mikroskobik uyuz akarı, yaşadığı ve yumurtalarını bıraktığı cildin üst tabakasına yuva yapar. Uyuzun en yaygın belirtileri yoğun kaşıntı ve sivilce benzeri deri döküntüsüdür. Uyuz akarı genellikle uyuz olan bir kişiyle doğrudan, uzun, ciltten cilde temas yoluyla yayılır.
Uyuz dünya çapında bulunur ve tüm ırklardan ve sosyal sınıflardan insanları etkiler. Uyuz, yakın vücut ve cilt temasının sık olduğu kalabalık koşullarda hızla yayılabilir. Bakım evleri, bakım tesisleri ve hapishaneler gibi kurumlar genellikle uyuz salgınlarının yaşandığı yerlerdir. Çocuk bakım tesisleri de uyuz istilalarının ortak bir yeridir.

Kabuklu (Norveç) uyuz nedir?

Kabuklu uyuz, bağışıklık sistemi baskılanmış (zayıf bir bağışıklık sistemine sahip), yaşlı, engelli veya zayıflamış bazı kişilerde ortaya çıkabilen ciddi bir uyuz şeklidir. Norveç uyuz olarak da adlandırılır. Kabuklu uyuzları olan kişiler, çok sayıda uyuz akarı ve yumurta içeren kalın cilt kabuklarına sahiptir. Kabuklu uyuzları olan kişiler diğer insanlara karşı çok bulaşıcıdır ve istilayı hem doğrudan ciltten cilde temas ederek hem de giysileri, yatak takımları ve mobilyaları gibi eşyaların kirlenmesiyle kolayca yayabilirler. Kabuklu uyuzlu kişiler, karakteristik döküntü veya kaşıntı (kaşıntı) gibi uyuzun olağan belirti ve semptomlarını göstermeyebilir. Kabuklu uyuzlu kişiler, uyuz salgınlarını önlemek için istilaları için hızlı ve agresif tıbbi tedavi almalıdır.

Uyuz ‘un belirtileri ve semptomları nelerdir?

Uyuzun en yaygın belirti ve semptomları, özellikle geceleri yoğun kaşıntı (kaşıntı) ve sivilce benzeri (papüler) kaşıntılı döküntüdür. Kaşıntı ve döküntülerin her biri vücudun çoğunu etkileyebilir veya el bileği, dirsek, koltuk altı, parmaklar arasında dokuma, meme ucu, penis, bel, kemer çizgisi ve kalça gibi ortak bölgelerle sınırlı olabilir. Döküntü ayrıca küçük kabarcıklar (veziküller) ve pullar içerebilir. Döküntülerin çizilmesi cilt yaralarına neden olabilir; bazen bu yaralar bakteriler tarafından enfekte olur.
Küçük yuvalar bazen ciltte görülür; bunlara dişi uyuz akarı tünelinin cilt yüzeyinin hemen altında neden olur. Bu yuvalar cilt yüzeyinde minik yükseltilmiş ve çarpık (serpiginous) grimsi beyaz veya ten rengi çizgiler halinde görünür. Akarlar genellikle az sayıda olduğundan (kişi başına sadece 10-15 akar), bu yuvaları bulmak zor olabilir. En sık parmaklar arasındaki dokumalarda, bilek, dirsek veya dizdeki cilt kıvrımlarında ve penis, meme veya omuz bıçaklarında bulunurlar.
Baş, yüz, boyun, avuç içi ve tabanlar genellikle bebeklerde ve çok küçük çocuklarda rol oynar, ancak genellikle yetişkinlerde ve daha büyük çocuklarda yer almaz.
Kabuklu uyuzlu kişiler, karakteristik döküntü veya kaşıntı (kaşıntı) gibi uyuzun olağan belirti ve semptomlarını göstermeyebilir.

Nasıl uyuz oldum?

Uyuz genellikle uyuz olan bir kişiyle doğrudan, uzun süreli, ciltten cilde temas yoluyla yayılır. İletişim genellikle uzatılmalıdır; Hızlı bir el sıkışma veya sarılma genellikle uyuz yaymaz. Uyuz, cinsel partnerlere ve hane halkına kolayca yayılır. Yetişkinlerde uyuz sıklıkla cinsel yolla edinilir. Uyuz bazen istila edilmiş bir kişi tarafından kullanılan giysi, havlu veya yatak takımı gibi eşyaların paylaşılmasıyla dolaylı olarak yayılır; Bununla birlikte, bu tür dolaylı yayılma, istila edilen kişi kabuklu uyuzlara sahip olduğunda çok daha kolay gerçekleşebilir.

Uyuz akarları ne kadar yaşayabilir?

Bir kişide, uyuz akarları 1-2 ay kadar yaşayabilir. Bir kişinin dışında, uyuz akarları genellikle 48-72 saatten fazla hayatta kalmaz. Uyuz akarları, 10 dakika boyunca 50 ° C (122 ° F) sıcaklığa maruz kalırsa ölecektir.

Uyuz tedavi edilebilir mi?

Evet. Uyuz tedavisinde kullanılan ürünlere uyuz öldürücüler denir çünkü uyuz akarlarını öldürürler; bazıları da yumurtaları öldürür. İnsan uyuzlarını tedavi etmek için uyuz öldürücüler sadece doktor reçetesiyle kullanılabilir; insanlar için hiçbir “reçetesiz” (reçetesiz) ürün test edilmemiş ve onaylanmamıştır.
Her zaman doktor ve eczacı tarafından sağlanan talimatların yanı sıra kutuda bulunan veya etikette yazılı olanları dikkatlice izleyin. Yetişkinleri ve daha büyük çocukları tedavi ederken, boyundan ayaklara ve ayak parmaklarına kadar vücudun tüm bölgelerine uyuz kremi veya losyonu uygulanır; bebekleri ve küçük çocukları tedavi ederken, krem veya losyon baş ve boyuna da uygulanır. İlaç, yıkanmadan önce önerilen süre boyunca vücutta bırakılmalıdır. Tedaviden sonra temiz kıyafetler giyilmelidir.
İstilacı kişiye ek olarak, ev üyeleri ve cinsel temaslar için, özellikle de istila edilmiş kişiyle ciltten cilde uzun süre temas etmiş olanlar için tedavi önerilir. Reinfestasyonu önlemek için tüm kişiler aynı anda tedavi edilmelidir. Kaşıntı tedaviden 2-4 haftadan fazla devam ederse veya yeni yuvalar veya döküntüler ortaya çıkmaya devam ederse yeniden tedavi gerekebilir.
İnsanları tedavi etmek için asla veterinerlik veya tarımsal kullanım amaçlı bir uyuz kullanmayın!

Uyuzu evcil hayvanımdan mı bulaştı?

Hayır. Hayvanlar insan uyuzlarını yaymazlar. Evcil hayvanlar, insanlar üzerinde hayatta kalmayan veya çoğalmayan, ancak hayvanlarda “mange” ye neden olan farklı bir tür uyuz akarı ile istila edilebilir. “Mange” olan bir hayvanın bir kişiyle yakın teması varsa, hayvan akarı kişinin derisinin altına girebilir ve geçici kaşıntı ve cilt tahrişine neden olabilir. Bununla birlikte, hayvan akarı bir insan üzerinde çoğalamaz ve birkaç gün içinde kendi başına ölür. Kişinin tedavi edilmesine gerek olmamasına rağmen, hayvan tedavi edilmelidir, çünkü akarları kişinin cildine girmeye devam edebilir ve hayvan başarılı bir şekilde tedavi edilene kadar semptomlara neden olabilir.

Uyuz halka açık bir havuzda yüzerek yayılabilir mi?

Uyuz akarları insan derisinden 2-3 günden fazla hayatta kalamazlar. Uyuzlu bir kişi tarafından kullanılan yatak takımları, giysiler ve havlular gibi eşyalar, sıcak suda makinede yıkama ve sıcak döngü kullanılarak kurutma veya kuru temizleme ile dekontamine edilebilir. Yıkanamayan veya kuru temizlenemeyen maddeler, en az 72 saat boyunca herhangi bir vücut temasından çıkarılarak dekontamine edilebilir.
Kabuklu uyuzları olan kişiler çok bulaşıcı olarak kabul edildiğinden, bu kişilerin kullandıkları odalarda mobilya ve halıların dikkatli bir şekilde vakumlanması önerilir.
Yaşam alanlarının fümigasyonu gereksizdir.

Uyuz akarlarını kıyafetlerimden nasıl çıkarabilirim?

Uyuz akarları insan derisinden 2-3 günden fazla hayatta kalamazlar. Uyuzlu bir kişi tarafından kullanılan yatak takımları, giysiler ve havlular gibi eşyalar, sıcak suda makinede yıkama ve sıcak döngü kullanılarak kurutma veya kuru temizleme ile dekontamine edilebilir. Yıkanamayan veya kuru temizlenemeyen maddeler, en az 72 saat boyunca herhangi bir vücut temasından çıkarılarak dekontamine edilebilir.

Eşim ve bana uyuz teşhisi kondu. Birkaç tedaviden sonra, ben iyileşirken hala semptomları var. Neden?

Uyuzun döküntüsü ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden birkaç hafta ila bir ay sonra devam edebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetli ise kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar reçete edebilir. Tedaviden sonra 2 haftadan daha uzun süre devam eden semptomlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir:
Uyuzun yanlış teşhisi. Birçok ilaç reaksiyonu uyuz semptomlarını taklit edebilir ve deri döküntüsü ve kaşıntıya neden olabilir; uyuz teşhisi, akar, yumurta veya akar dışkısının (scybala) mikroskop altında gözlemlenmesini içeren bir cilt kazıma ile doğrulanmalıdır. Eşinizle aynı yatakta uyuyorsanız ve yeniden istila edilmediyseniz ve en az 30 gün boyunca kendinizi geri çekmediyseniz, eşinizin uyuz olması olası değildir.
Tüm hastalar ve temasları aynı anda tedavi edilmezse, bir aile üyesinden veya diğer istila edilmiş kişiden uyuz ile reinfestasyon; istilayı önlemek için istila edilmiş kişiler ve temasları aynı anda tedavi edilmelidir.
İlaca direnç, topikal uyuzların hatalı uygulanması veya gerektiğinde ikinci bir uygulamanın yapılmamasından kaynaklanan tedavi başarısızlığı; etkili tedaviden 24-48 saat sonra yeni yuvalar görünmemelidir.
Kabuklu uyuzun tedavisi, uyuzların çok sayıda uyuz akarı içeren kalın pullu cilde zayıf nüfuz etmesi nedeniyle; Kabuklu uyuzları başarılı bir şekilde tedavi etmek için hem topikal hem de oral ilaçların bir kombinasyonu ile tekrarlanan tedavi gerekli olabilir.
Uygun şekilde yıkanmamış veya kuru temizlenmemiş giysi, yatak takımı veya havlu gibi eşyalardan (fomitler) yeniden istila (bu esas olarak kabuklu uyuzlu kişiler tarafından kullanılan ürünler için endişe vericidir); potansiyel olarak kontamine olmuş maddeler (fomitler) sıcak suda makinede yıkanmalı ve sıcak sıcaklık döngüsü kullanılarak kurutulmalı, kuru temizlenmeli veya en az 72 saat boyunca cilt temasından çıkarılmalıdır.
Alerjik deri döküntüsü (dermatit); veya
Akar antijenleri arasındaki çapraz reaktivite nedeniyle semptomların devam etmesine neden olan ev akarlarına maruz kalma.
Kaşıntı 2-4 haftadan fazla devam ederse veya yeni yuvalar veya döküntüler ortaya çıkmaya devam ederse, bir doktorun tavsiyesine başvurun; Aynı veya farklı bir uyuz öldürücü ile yeniden tedavi gerekli olabilir.

Uyuz olan biriyle temasa geçersem, kendimi tedavi etmeli miyim?

Hayır. Bir kişi uyuz olabileceğini düşünüyorsa, bir doktora başvurmalıdır. Doktor kişiyi muayene edebilir, uyuz tanısını doğrulayabilir ve uygun bir tedavi önerebilir. İnsanlarda uyuz tedavisinde kullanılan ürünler sadece doktor reçetesiyle temin edilebilir.
Uyuz istilasına uğramış herhangi bir kişiyle uyumak veya seks yapmak, bulaşma için yüksek bir risk oluşturur. Bir kişi ciltten cilde ne kadar uzun süre maruz kalırsa, bulaşmanın gerçekleşme olasılığı o kadar yüksektir. Kabuksuz uyuzları olan bir kişi ile kısaca el sıkışmak nispeten düşük bir risk teşkil ettiği düşünülebilirken, uyuzlu bir kişinin elini 5-10 dakika bekletmek nispeten yüksek bir bulaşma riski olarak değerlendirilebilir. Bununla birlikte, bulaşma, uyuz kabuklu bir kişiyle el sıkışma gibi kısa bir ciltten cilde temastan sonra bile gerçekleşebilir. Genel olarak, kabuklu uyuz olan bir kişiyle ciltten cilde teması olan bir kişi, tedavi için iyi bir aday olarak kabul edilir.
Bulaşma riskini azaltmak için profilaktik tedavinin ne zaman verilmesi gerektiğini belirlemek için, aşağıdakileri anlayan bir sağlık hizmeti sağlayıcısı ile erken konsültasyon aranmalıdır:
Bir kişinin maruz kaldığı uyuz türü (yani kabuksuz vs kabuklu);
Bir kişinin istila edilmiş hastaya maruz kaldığı cilt maruziyetinin derecesi ve süresi;
maruziyetin hastanın uyuz tedavisinden önce mi yoksa sonra mı meydana geldiği; ve
Maruz kalan kişinin asemptomatik kuluçka döneminde diğer insanları maruz bırakma ihtimalinin yüksek olduğu bir ortamda çalışıp çalışmadığı. Örneğin, bir bakım evinde veya hastanede çalışan bir hemşire veya bakıcı, tesiste daha fazla uyuz bulaşma riskini azaltmak için sıklıkla profilaktik olarak tedavi edilir.

Önceki İçerikÜlseratif Kolite İyi Gelen Bitkiler
Sonraki İçerikLiposuction Nasıl Yapılır ve Riskleri Nelerdir
B.Kerim KUL
Merhaba, ben Kerim KUL, fitoterapist ve karaciğer, safra kesesi taşı ve hastalıkları konusunda uzmanım. Uzun yıllardır bitkilerin sağlık üzerindeki etkisine olan tutkumla birlikte, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları konusunda önemli başarılar elde ettim. Tedavilerimde bitkileri kullanarak hastalarımın sağlığına katkıda bulunuyorum ve sonuçlarım oldukça başarılı oluyor.Hayatınızda sağlıklı ve mutlu olmanızı sağlamak benim için büyük bir tutku. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarının, yaşam kalitenizi ciddi şekilde düşürdüğünü biliyorum. Bu nedenle, tamamen doğal yöntemlerle sağlıklı bir şekilde iyileşmek için size yardımcı olabilirim.Sitemde, bitkilerin sağlık üzerindeki etkilerini ve bu tedavi yöntemlerinin ne kadar etkili olduğunu ayrıntılı bir şekilde anlatıyorum. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında bitkilerin kullanımının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, sağlıklı bir yaşam için doğal çözümler sunuyorum.Başarılı tedavi sonuçlarım, hastalarımın mutluluğu ve hayatlarını değiştirmesi benim için büyük bir gurur kaynağı. Sizler de doğal yollarla sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek istiyorsanız, sitemdeki bilgileri inceleyebilir ve benimle iletişime geçebilirsiniz.Sağlık ve mutluluk dolu bir yaşam için sizleri bekliyorum.

1 Yorum

  1. Bilgilendirme için teşekkür ederim. Uyuzla ilgili bilgileri bu kadar detaylı bir şekilde paylaştığınız için çok minnettarım. Bu sorunu nasıl önlenebileceğimize dair daha fazla bilgi paylaşırsanız çok sevinirim. Umarım daha az insan uyuzla karşılaşır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz