Asit (Ascites) Nedir?

0
Asit Ascites Nedir
Asit Ascites Nedir

Asit, genellikle şiddetli karaciğer hastalığına bağlı olarak karnınızda sıvı birikmesidir. Vücutta oluşan ekstra sıvı karnınızı şişirir. 

Asit Belirtileri ve Belirtileri

Asit genellikle dolgunluk hissi, şişkin bir göbek ve hızlı kilo alımı ile birlikte görülür. Diğer semptomlar genellikle şunları içerir:

  • Nefes darlığı
  • Mide bulantısı
  • Bacaklarda ve ayak bileklerinde şişme
  • Hazımsızlık
  • Kusma
  • Göğüste ağrılı yanma hissi
  • İştah kaybı
  • Ateş
  • Fıtık

Bu semptomların bir kombinasyonu varsa, doktorunuza görünün. Asitiniz varsa, bu genellikle karaciğer yetmezliğinin bir işaretidir. En sık siroz ile ortaya çıkar.

Asit Nedenleri

Asit, karaciğerinizin damarlarında basınç biriktiğinde ve olması gerektiği gibi çalışmadığında ortaya çıkar. Bu iki soruna genellikle siroz, kalp, böbrek yetmezliği, kanser veya enfeksiyon neden olur. Siroz hakkında daha detaylı bilgi almak için bu makaleyi okuyabilirsiniz. KARACİĞER ve SİROZ

Basınç, karaciğerdeki kan akışını engeller. Zamanla bu, böbreklerinizin vücudunuzdan fazla tuzu atmasını engeller. Bu da sıvı birikmesine neden olur. Asit (Ascites) Nedir?

Asit Risk Faktörleri

Karaciğer hasarına veya yara izine neden olan herhangi bir hastalık, asit alma olasılığınızı arttırır. Asit için yaygın risk faktörleri şunları içerir: 

  • Hepatit B veya hepatit C gibi viral enfeksiyonlar
  • Alkol kullanımı
  • Karın bölgesindeki organlarda kanser
  • Böbrek yetmezliği
  • Konjestif kalp yetmezliği

Asit Teşhisi

Doktorunuz fizik muayene dışında belirtiler hakkında bilgi alacaktır. Ayrıca kapsamlı kan testi, ultrason veya BT taraması gibi çeşitli testler isteyecektir.

Doktorunuz Asitiniz olduğunu düşünürse, test için karnınızdan sıvı alması gerekecektir. Bu işleme parasentez denir. Doktorun durumunuza neyin neden olduğunu bulmasına yardımcı olacak, böylece uygun şekilde tedavi edebilecekler.

Çoğu asit vakasında, doktor karaciğer nakli konusunda görüşebilecek bir karaciğer uzmanına yönlendirir. Karaciğer testleri hakkında bilgi almak için bu makaleyi okuyabilirsiniz. Karaciğer Fonksiyon Testi

Asit Tedavileri

Doktor, vücudunuzdaki fazla sıvının atılmasına yardımcı olmak için diüretik olarak da adlandırılan “su hapları” yazabilir. Bu haplar muhakkak doktorunuzun reçete etmesiyle kullanılmalıdır. Asit (Ascites) Nedir?

En yaygın diüretiklerden ikisi şunlardır:

  • Furosemid (Lasix)
  • Spironolakton (Aldactone) 

Her ikisi de böbreklerinizin daha fazla sodyum ve su atmasına yardımcı olur.

Beslenmenizde ve reçeteli diüretiklerdeki değişiklikler yardımcı olmazsa veya semptomlarınız şiddetliyse, doktorunuz göbeğinize yerleştirilen bir iğne yoluyla fazla miktarda sıvıyı çıkarmak için parasentez kullanmak zorunda kalır. Bunu yaptığınızda, az tuzlu, az sıvı içeren bir beslenme şekli uygulamalısınız, aksi takdirde sıvı tekrar geri gelecektir.

Bu tedaviler işe yaramazsa, karaciğerinize bir şant yerleştirmek veya tamamen değiştirmek için bir nakle ihtiyacınız olabilir.

Asitin en sık nedeni nedir?

Asit neden olur? Asitin en yaygın nedeni karaciğer sirozudur. Çok fazla alkol almak karaciğer sirozunun en yaygın nedenlerinden biridir. Farklı kanser türleri de bu duruma neden olabilir.

Asit neden olur?

Asit ,karaciğerin kan damarlarındaki yüksek basınçtan (portal hipertansiyon) ve albümin adı verilen bir proteinin düşük seviyelerinden kaynaklanır. Ciddi karaciğer hasarına neden olabilen hastalıklar asit oluşumuna neden olabilir.

Asitin ilk belirtileri nelerdir?

Ayak bileklerinde şişme.
Nefes darlığı.
Şişkinlik, karın ağrısı, iştahsızlık, hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sorunları.
Sırt ağrısı.
Oturma zorluğu.
Tükenmişlik.

Asit iyileşir mi?

Asit tedavi edilemez. Ancak yaşam tarzı değişiklikleri ve tedaviler komplikasyonları azaltır.

Asit karaciğer hastalığının hangi aşamasıdır?

Asit sirozun ana komplikasyonudur ve gelişmesine kadar geçen ortalama süre yaklaşık 10 yıldır. Ascites, sirozun dekompanse fazına ilerlemede bir dönüm noktasıdır ve kötü prognoz ve yaşam kalitesi ile ilişkilidir; ölüm oranı 2 yılda %50 olarak tahmin edilmektedir.

Önceki İçerikKaraciğer ve Siroz
Sonraki İçerikSirozun Belirtileri Nelerdir?
B.Kerim KUL
Merhaba, ben Kerim KUL, fitoterapist ve karaciğer, safra kesesi taşı ve hastalıkları konusunda uzmanım. Uzun yıllardır bitkilerin sağlık üzerindeki etkisine olan tutkumla birlikte, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları konusunda önemli başarılar elde ettim. Tedavilerimde bitkileri kullanarak hastalarımın sağlığına katkıda bulunuyorum ve sonuçlarım oldukça başarılı oluyor.Hayatınızda sağlıklı ve mutlu olmanızı sağlamak benim için büyük bir tutku. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarının, yaşam kalitenizi ciddi şekilde düşürdüğünü biliyorum. Bu nedenle, tamamen doğal yöntemlerle sağlıklı bir şekilde iyileşmek için size yardımcı olabilirim.Sitemde, bitkilerin sağlık üzerindeki etkilerini ve bu tedavi yöntemlerinin ne kadar etkili olduğunu ayrıntılı bir şekilde anlatıyorum. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında bitkilerin kullanımının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, sağlıklı bir yaşam için doğal çözümler sunuyorum.Başarılı tedavi sonuçlarım, hastalarımın mutluluğu ve hayatlarını değiştirmesi benim için büyük bir gurur kaynağı. Sizler de doğal yollarla sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek istiyorsanız, sitemdeki bilgileri inceleyebilir ve benimle iletişime geçebilirsiniz.Sağlık ve mutluluk dolu bir yaşam için sizleri bekliyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz