Sirozun Belirtileri Nelerdir? Sirozun gelişmesi uzun zaman alır. Herhangi bir semptom olmadan yıllarca belirti vermeden yaşayabilirsiniz. Semptomlar başladığında ise tedavi sirozun ne ilerlediğine bağlıdır. Bu yüzden ilk hafif belirtiler ortaya çıktığında doktor kontrolüne gitmenizi tavsiye ederim. Siroz, sağlıklı karaciğer dokusunun skar dokusuna dönüştüğü ve karaciğerin kalıcı hasar gördüğü geç evre bir karaciğer hastalığıdır.
Yara dokusu, karaciğerinizin düzgün çalışmasını engeller. Birçok karaciğer hastalığı ve durumu, sağlıklı karaciğer hücrelerine zarar vererek hücre ölümüne ve iltihaplanmaya neden olur. Karaciğer hücrelerini onarmaya çalışır ve onarma sürecinin sonunda ise doku skarlaşması oluşur.
Yara dokusu karaciğerden kan akışını engeller ve karaciğerin besinleri, hormonları, ilaçları ve doğal toksinleri (zehirleri) işleme yeteneğini yavaşlatır. Ayrıca karaciğer tarafından yapılan proteinlerin ve diğer maddelerin üretimini azaltır. Siroz sonunda karaciğerin düzgün çalışmasını engeller. Geç evre siroz yaşamı tehdit eder. Bu makalede ilginizi çekebilir. Karaciğer Ağrısı, Nedenleri ve Yeri
İlk Belirtiler
Erken belirtiler diğer hastalıklarla aynı olabilir, bu sebepler sizde varsa doktorunuza danışın. İlk belirtiler:
- Asit nedeniyle karın boşluğunda su birikimi
- Ayak bileklerinizde veya bacaklarınızda şişme
- Göğsünüzde, yüzünüzde veya kollarınızda örümcek gibi görünen kan damarları
- Çok yorgun hissetmek
- Jinekomasti
- İştahsızlık
- Mide bulantısı
- Zayıflık
- Kilo kaybı
- Kas kaybı
Sonraki Aşamada Belirtiler
Sirozunuzun başlangıç seviyesindeki belirtileri görmezden gelip tedavi görmezseniz, durum daha da kötüleşir. Ayrıca semptomlar bir ileri seviyeye yükselip kötüleşecektir. Sirozun Belirtileri Nelerdir?
Sonraki semptomlar:
- Düşünmede güçlük, unutkanlık, kafa karışıklığı
- Uyku problemi
- Unutkanlık
- Karnınızda şişlik
- Beyaz tırnaklar
- Daha geniş veya daha kalın parmak uçları (çomak parmaklar)
- Saç kaybı
- Burun kanaması
- Diş eti kanaması
- Kas krampları
- Cinsel dürtü veya yetenek eksikliği
- Kolayca morarma
- Sarı cilt veya gözler (Sarılık)
- Kaşınan cilt
- Kahverengimsi veya turuncu renkli koyu çiş
- Açık renkli dışkı
- Dışkıda kan
- Kişilik değişiklikleri
- Ateş
- Aşağıdaki durumlarda acil servise gidin:
- Siyah veya katran gibi fışkı,
- Kan kusma,
- Şiddetli karın ağrısı
- Kafa karışıklığı ve sürekli uykulu olma,
- Yüksek ateş ve kontrol edilemeyen titreme,
- Göz beyazlarının aniden sararması,
Siroz tersine çevrilebilir mi?
Genel olarak hayır. Eğer size sirozunuz olduğu söylenmişse, ileri evre bir karaciğer hastalığınız var demektir ve zaten oluşmuş olan hasar kalıcıdır. Siroza yol açabilecek birçok karaciğer hastalığı ve karaciğer hastalıklarının komplikasyonları vardır. Karaciğer hastalığınız veya komplikasyonunuz erken yakalanır ve başarılı bir şekilde yönetilirse, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak veya durdurmak mümkün olur.
Siroz ölümcül müdür?
Karaciğer sirozu teşhisi koyulması, hemen ölümcül bir durumunuz olduğu anlamına gelmez. Ancak siroz devam ettikçe daha fazla yara izi oluşur ve karaciğer fonksiyonu azalmaya devam eder. Sonunda, yetersiz karaciğeriniz yaşamı tehdit eden bir durum haline gelir. Yine de hala umut var.
Unutmayın! Siroz olmak için alkol kullanmak gerekmiyor. Basit bir karaciğer yağlanmasını dikkate almaz, özellikle beslenmenize dikkat etmezseniz sonraki aşama siroz olur. Karaciğer yağlanması bitkisel takviyeler, aralıklı oruç ve diyet ile kontrol altına alınıp iyileşebilirken sonraki aşama olan fibroz veya sirozda geri dönüş yoktur. Sirozun Belirtileri Nelerdir?