Safra Kesesi Çamuru Nedir! Safra kesesi, bağırsaklar ve karaciğer arasında yer alır. Karaciğerde üretilen safrayı gerektiği anda sindirime yardımcı olmak ayrıca yağları parçalamak üzere depolar. İhtiyaç duyulduğu anda ise bağırsaklara boşaltır.
Safra kesesi tamamen boşalmazsa, içerisinde bulunan kolesterol veya kalsiyum tuzları gibi partiküller, safra kesesinde çok uzun süre kalmasıyla yoğunlaşır. En Sonunda “Safra Kesesi Çamuru” olarak adlandırılan oldukça sancılı sağlık sorunu ortaya çıkar.
Safra Kesesi Çamurunun Belirtileri Nelerdir?
Safra kesesi çamuru olan kişilerin çoğunda hiçbir belirti göstermez ve hatta ömürlerinin sonuna kadar farkına bile varmazlar. Ama bazı kişiler daha şanssızdır ve semptomlar gösterir. Bu semptomlar safra kesesi iltihabı ve safra kesesi taşlarının belirtileriyle uyumludur. En belirgin semptom genellikle karın ağrısıdır, özellikle sağ kaburganın hemen altındaki tarafta kendini belli eder. Ayrıca yemekten kısa bir süre sonra ağrının şiddeti artar.
Diğer semptomlardan bazıları:
- Göğüs ağrısı,
- Sağ omuz ağrısı,
- Mide bulantısı ve kusma,
- Yağlı, katran veya kile benzeyen dışkı.
Safra Kesesi Çamuru Neden Olur?
Safra kesesi uzun süre hareketsiz kaldığında veya tam boşalmadığında oluşur. Mukus, kolesterol ve kalsiyum tuzlarıyla birleşerek çamuru oluşturur. Hamilelikte ve sıkı yapılan diyetlerde yaygın görülür. Sık rastlanan bir rahatsızlık olmasa da bazı gruplar yüksek risk altındadır. Bunlar;
- Kadın olmak,
- Kronik rahatsızlığı olanlar,
- Alkol,
- Mide ameliyatları,
- Diyabet,
- Yağlı beslenenler,
- Çok kilolu ve çok hızlı kilo verenler,
- Organ nakli olanlar,
- Düzensiz ve öğün atlayarak beslenen kişiler.
Safra Çamuru Nasıl Teşhis Edilir?
Karın ağrısı şikayeti ile doktora gittiğinizde doktorunuz elle muayene ile karnınızda belli yerlere bastıracak ve tepkinizi kontrol edecektir. Verdiğiniz tepkiler sonucunda üst bâtın ultrasonu isteyecektir.
Çekilen ultrason sonucunda taş veya çamur teşhisi koyulduğunda, buna neden olan faktörleri belirlemek için bazı testler isteyecektir. Muhtemelen kan testiyle kolesterol ve sodyum değerlerinizi görmek isteyecektir. Ayrıca karaciğerinizin fonksiyonlarının düzgün çalıştığından emin olmak için ALT-AST testleri de ister.
Safra Çamuru, nadiren belirti gösterdiği için genelde başka rahatsızlıklar incelenirken tesadüfen ortaya çıkar.
Komplikasyonlara Neden Olur mu?
Safra çamuru herhangi bir rahatsızlık vermiyorsa, tedavi gerekmeyebilir. Altta yatan neden ortadan kalktığında kendiliğinden kaybolur. Doktorunuz çamurun veya oluşacağı taşların çözülmesine yardımcı olacak ilaçlar yazabilir. Doğal yollarla temizlemek isterseniz İngiliz Tuzuyla tam temizlikte yapabilirsiniz.
İngiliz Tuzu ile safra çamurunu temizleyebilirsiniz. Kür için tıklayın
Akut pankreatit: Akut pankreatit pankreas iltihabıdır. Pankreas iltihabı olan kişilerde yapılan araştırmaya göre %74’nün safra kesesi çamuru olduğu tespit edilmiştir.
Safra Taşı: Safra kesesi çamuru olan çoğu kişinin çok kısa sürede safra taşı oluşmuştur. Safra taşları safra kesesinde biriken kolesteroldür. Ağrılı safra ataklarına neden olur. Ağrılı ataklarınız oluyorsa kronikleşmeden temizliğini yapın. Süreyi uzatırsanız daha sonra temizlenmesi zor olabilir.
Kolesistit: Safra kesesinin şişmesi ve iltihaplanmasıdır. Safra sıvısının safra kesesinde sıkışmasından dolayı ağrı, kusma ve şişkinlik belirtileri gösterir. İltihap çoğu zaman ateşin yükselmesine de neden olur. Safra kesesi iltihabına safra taşları ve çamuru neden olur. Ayrıca İltihabın kurutulması için antibiyotik tedavisi görmelisiniz. Sonuç olarak kendiliğinden iyileşmez.
Tıkalı Safra Kanalları: Safra yolları safra kesesindeki sıvının on iki parmak bağırsağına boşalmasını sağlar. Bazen çamur ve özellikle küçük taşlar safra kanalına düşer ve tıkanıklığa neden olur. Bu durum enfeksiyona, safra ataklarına neden olabilir. Safra Kesesi Çamuru Nedir